Huvudrätt

Fisk- och skaldjurssoppa med rostad räkfond

Gör så här

Att göra egen skaldjursfond är enkelt och lyfter fisk- och skaldjurssoppan till en högre nivå. Här används frysta musslor till soppan, men självklart kan du koka färska i stället.

Sätt ugnen på 225 grader (vanlig ugn) eller 200 grader (varmluftsugn). Skala räkorna och lägg dem i en burk i kylen. Lägg räkskalen på en bakpappersklädd plåt. Skär löken i fyra delar med skalet på och dela moroten i några bitar. Lägg moroten och löken på räkskalen och rosta cirka 25 minuter.

Hetta upp oljan i en stor gryta som rymmer cirka fyra liter. Lägg i tomatpurén och låt den fräsa med någon minut under omrörning. Lägg i räkskalen, lök ochmorot och blanda om. Häll på vatten och salt och låt det sjuda utan lock i cirka 30 minuter. Sila av fonden till ett annat kärl.

Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Dela fänkålen, skär bort rotstocken och strimla kålen fint. Tärna morötterna. Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs först fänkål och morötter, följt av löksorterna så de inte bränns. Lägg i tomatpurén och låt den rostas med någon minut under omrörning. Tillsätt vinet, rör i timjan och låt det reduceras ner till cirka hälften. Häll i fonden och låt koka upp. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten.

Tärna laxen och lägg i den. Låt den sjuda max två minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och musslorna och låt allt hastigt bli varmt. Servera med majonnäs smaksatt som du vill, till exempel med rivet citronskal eller hackade örter.

ingredienser

4-6

RÄKFOND

1 kg räkor med skal
1 gul lök
1 stor morot
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
2 l vatten
1 tsk salt

SOPPA

1 förpackning frysta blåmusslor, 450 g (tinade)
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålshuvud
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1⁄2 kruka hackad timjan, alt. 2 tsk torkad
8 dl skaldjursfond (om köpt ca 3 msk koncentrerad skaldjursfond + 8 dl vatten)
2 msk potatismjöl + 1 dl kallt vatten
salt och nymald svartpeppar majonnäs till servering

Dryckestips till receptet
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs

Nr: 58829, Mousserande vin , Mousserande vin, torrt vitt

Läs mer
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!