
Huvudrätt
Fläskfilé med sötpotatisröra
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Skala sötpotatis och morötter. Skär upp dem i grova bitar och pensla på lite olivolja. Lägg i en ugnsfast form.
3. Putsa fläskfilén, salta och peppra. Bryn den i lite smör i en stekpanna så att den får en fin yta runt om. Lägg över i en ugnsfast form och sätt en termometer i den tjockaste delen.
3. Stoppa in potatisen, morötterna och fläskfilén samtidigt, men dela upp i två olika formar. Baka potatisen och morötterna i ugn ca 30 minuter eller tills de blir mjuka. Fläskfilén är klar när innertemperaturen visar ca 70 grader. Det tar ungefär 40 minuter.
4. Fräs vitlök och schalottenlök i smör tills de blir mjuka. När potatisen och morötterna är färdiga i ugnen blandas alla ingredienserna i en matberedare eller mosas med en handmixer.
5. Låt köttet vila i 10 minuter i folie innan det skärs upp så att köttsaften stannar kvar i köttet. Skiva upp fläskfilén och servera med en klick sötpotatisröra och en grönsallad.
ingredienser
4 personer
600 gr fläskfilé
Sötpotatisröra
2 stora sötpotatisar
2 stora morötter
1 vitlök pressad
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk färsk rosmarin
1/2 dl pressad apelsinsaft
2 msk olivolja
1/2 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar