Huvudrätt

Grillad hälleflundra med papas con mojo rojo

Gör så här

En fantastisk rätt där vi lånat tillbehören från den kanariska gastronomin. Potatisen är kokt i rejält saltat vatten och såsen har rondör och sting på samma gång. Välj små delikatesspotatisar, färskpotatis har för tunt skal. Den underbara såsen passar även till grillat kött. Då det fortfarande är kyligt att grilla ute, går det lika bra att grilla fisken på galler i ugn, eller steka i grillpanna!

  1. Lägg potatisen i en kastrull och häll över saltet. Fyll med vatten tills det täcker en bit över potatisen.
  2. Låt koka under lock tills potatisen är klar. Ta upp potatisen med hålslev så det mesta av saltet ligger kvar i kastrullen.
  3. Skär bort kanterna från brödet och smula inkråmet i en matberedare. Häll på rödvinsvinäger och låt det dra 5 min.
  4. Tillsätt mortlade kumminfrön, paprikapulver och riven vitlök.
  5. Sätt igång maskinen och låt den gå medan du häller i oljan i en tunn stråle tills du får en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela fisken i 4 portionsbitar.
  7. Pensla gallret med olja och fiskbitarna med olja och grilla med skinnsidan ner ca 3–4 min, vänd och grilla ca 2 min på andra sidan. Salta och peppra väl.
  8. Servera med den saltkokta potatisen, mojo rojo och bönor eller bellaverde-broccoli.
ingredienser

4 portioner

600 g hälleflundrafilé med skinn
alt torskrygg
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Saltkokt potatis
1 kg småpotatis med skal, tvättad
1 kg salt
vatten så det täcker

Mojo rojo
2 stora skivor vitt torrt bröd, tex levain
2 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk hela kumminfrön, mortlade
2 msk paprikapulver, gärna med rökig smak
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk salt
nymald svartpeppar

Dryckestips till receptet
Tommasi Le Volpare Soave

Torr och fruktig Soave till skaldjur

Nr: 85547, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
The White Viognier

Smakrikt, druvigt och blommigt vin från en av Australiens största vingårdar

Nr: 72714, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!