
Förrätt
Grillade kungsräkor med chilibéarnaise
Gör så här
1. Börja med såsen. Smält smöret och separera det klara smöret från den vita bottensatsen. Kasta bottensatsen och låt resten svalna något. Koka upp vinäger, lök, pepparkorn, persiljekvistar och dragon. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan avdunstat. Sila och låt svalna till samma temperatur som äggen.
2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad och låt sjuda. Vispa äggulor och vinägerreduktionen i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Vispa äggblandningen tills den blir krämig. Tillsätt lite salt och några droppar citronsaft. Ta av från värmen och vispa i smöret droppvis tills äggkrämen börjar tjockna. (Obs, det är viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur) Tillsätt sambal oelek och sweet chili. Smaka av.
3. Pensla räkorna med olja och strö lite flingsalt över. Grilla eller stek dem hastigt. Dippa i chilibéarnaisen.
ingredienser
4 personer
600 g vildfångade råa kungsräkor (MSC-märkta, finns bl a på ICA)
olivolja
flingsalt
Sås
300 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 schalottenlökar, finhackade
cirka 10 vitpepparkorn
4-5 persiljestjälkar
1 kvist färsk dragon
lite citronsaft
3 äggulor, rumstempererade
1-2 tsk sambal oelek
1 msk sweet chilisås
Salt
Dryckestips till receptet

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV
En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak
Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt

Giol Prosecco Brut Green Label
Ekologisk prosecco från Italien!
Nr: 79043, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay
Ett högkvalitativt vin från Côtes-du-Rhône
Nr: 76750, Vitt vin , Friskt & Fruktigt