Förrätt

Grillade kungsräkor med chilibéarnaise

Gör så här

1. Börja med såsen. Smält smöret och separera det klara smöret från den vita bottensatsen. Kasta bottensatsen och låt resten svalna något. Koka upp vinäger, lök, pepparkorn, persiljekvistar och dragon. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan avdunstat. Sila och låt svalna till samma temperatur som äggen.

2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad och låt sjuda. Vispa äggulor och vinägerreduktionen i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Vispa äggblandningen tills den blir krämig. Tillsätt lite salt och några droppar citronsaft. Ta av från värmen och vispa i smöret droppvis tills äggkrämen börjar tjockna. (Obs, det är viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur) Tillsätt sambal oelek och sweet chili. Smaka av.

3. Pensla räkorna med olja och strö lite flingsalt över. Grilla eller stek dem hastigt. Dippa i chilibéarnaisen.

ingredienser

4 personer

600 g vildfångade råa kungsräkor (MSC-märkta, finns bl a på ICA)

olivolja
flingsalt

Sås
300 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 schalottenlökar, finhackade
cirka 10 vitpepparkorn
4-5 persiljestjälkar
1 kvist färsk dragon
lite citronsaft
3 äggulor, rumstempererade
1-2 tsk sambal oelek
1 msk sweet chilisås
Salt

Dryckestips till receptet
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789101, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay

Ett högkvalitativt vin från Côtes-du-Rhône

Nr: 76750, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
¡H! Barcelona Sparkling Brut

Nr: 5090101, Mousserande vin ,

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!