
Huvudrätt
Helstekt kyckling med rotsaker
Gör så här
Ta vara på de där halvtrötta rotsakerna! Om de har börjat sloka, går de ändå utmärkt att rosta. Blanda även i potatisarna längst in i grönsakslådan som är för få att koka.
Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) eller 175 grader (varmluftsugn). Lägg kycklingen med bröstsidan ner och skär eller klipp bort ryggbenet. Vänd den och tryck till så den plattas ut som en ”fjäril”. Vik in vingspetsarna under fågeln. Salta och peppra runtom.
Mosa ihop örterna med smöret och riv i vitlöken. Riv skalet från citronen och tillsätt det samt en nypa flingsalt. Tryck in smöret under skinnet överallt på kycklingen.
Smeta även smöret på ovan- och undersidan av kycklingen. Använd gärna plasthandskar. Lägg kycklingen i en stor långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skär rotfrukter (du behöver inte skala, bara skölja dem om det inte är fult skal) och potatis i lika stora bitar samt skala och klyfta löken. Blanda allt i en bunke tillsammans med olja och generöst med salt och peppar. Dela citro nen du rev skal ifrån och lägg på halvorna med snittsidorna ner.
Fördela allt runt kycklingen och ställ in den i mitten av ugnen cirka en timme eller tills innertemperaturen i den tjockaste delen av låret mäter 82 grader. Kläm ur saften ur citronerna över rotfrukterna innan servering.
ingredienser
4
4 portioner
1 hel stor kyckling, ca 2 kg
500 g blandade rotfrukter, t ex morot och palsternacka
400 g potatis
1 stor rödlök
2 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
ÖRTSMÖR
150 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1 citron
3 msk hackad persilja
3 msk hackad basilika
3 msk hackad timjan
flingsalt
Dryckestips till receptet

Tommasi Graticcio Appassionato
Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak
Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Tommasi Graticcio Appassionato
Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.
Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt