
Huvudrätt
Hjortfilé med rökig rostad pumpa & honungsglaserade svartrötter
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Dela den i långa klyftor eller tvärsöver i skivor. Lägg den i en ugnsform. Strö över rökt paprikapulver, ett par nypor salt samt några klickar smör. Baka i ugnen ca 25 min tills den får färg. Ta ut den och håll den varm. Sänk ugnstemperaturen till 125°C.
- Skala och koka svartrötterna i vatten med lite citronsaft i ca 10 min. Häll av vattnet.
- Stek svartrötterna i smör. Häll på honungen och skaka om. Strö över pistagenötterna och salta lätt. Håll varmt.
- Putsa köttet, salta och peppra ordentligt samt strö över rosmarin.
- Hetta upp en stekpanna med fett och bryn köttet hastigt runtom så det får vacker färg.
- Lägg köttet i en ugnssäker form, stick in en köttermometer och ställ in i ugnen. Ta ut köttet när det visar 58–60°C beroende på hur genomstekt du vill ha det. Låt köttet vila innan du skär upp det.
- Häll kalvbuljongen i stekpannan som du nyss stekt köttet i och lägg i rosmarinkvistar och vitlök. Låt det småkoka ett par minuter medan du vispar ur pannan. Sila bort rosmarin och vitlök. Häll skyn i en kastrull och tillsätt balsamico, soja och smör. Smaka av med socker, salt och peppar. Red med maizena. Håll varmt.
ingredienser
4 personer
700 g hjortfilé
2 kvistar färsk rosmarin
Till samtliga tillbehör
smör och/eller olivolja till stekning
flingsalt och nymalen svart-
peppar
Rökig pumpa
1 liten butternutsquash-pumpa
1–2 tsk rökt paprikapulver
Balsamicosky
5 dl kalvbuljong
2 kvistar färsk rosmarin
2 lätt krossade vitlöksklyftor
1/2 dl balsamico
1 tsk soja
2 msk smör
1 nypa socker
2 msk maizenaredning
Honungsglaserade svartrötter
600 g svartrötter
2 msk smör
2 msk honung
3 msk hackade lätt rostade pistagenötter
1 msk citronjuice
Dryckestips till receptet

De BVRIS Amarone Riserva
En elegant premium-amarone i absoluta toppskiktet. Håller världsklass rakt igenom!
Nr: 75393, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt