Huvudrätt

Hjortstek med ragu på gnocchi svamp, spenat och sky

Gör så här

Bind upp din stek och salta den rikligt i 5 minuter innan stekning. Stek den runtom på hög värme tills den får en gyllene yta. Lägg i smöret, vitlöken och backtimjan och låt smöret brynas en smula sänk sedan värmen och ös nu steken med det brynta smöret. När stekens egna fettkappa täcks av små, små bubblor så är du klar. 

Lägg då steken i en ugnsfast form. Häll över smöret med vitlök och timjan. Häll på vinet i den varma stekpannan och låt det deglaceras och koka upp. Häll även detta i formen plus moroten och ställ sedan in formen 120 grader varm ugn och kör den till steken har en innertemp på 56 grader (då får du en rosa mitt) 

När steken är färdig ta upp den, lägg den på ett fat och täck lätt med aluminiumfolie tills resten av ingredienserna är färdiga. Häll en skvätt olja i en kastrull, ner med löken och tryck sedan ner en skön klick tomatpuré och låt puttra tills den spricker. Häll nu ner allt övrigt från formen i en kastull, mixa med en stavmixer. Smaksätt med salt, peppar eventuellt lite dragonvinäger för syrans skull. Låt småputtra tills servering. 

Rensa och dela svampen i trevliga bitar stek först i torr panna tills fukten lämnat pannan, lägg nu ner en rejäl klick smör, den finhackade löken och vitlöken. När svampen fått fin yta drar du pannan av plattan och precis innan servering vänder du ner spenaten och den kokta gnoccin. (vi vill att spenaten skall vara friskt grön) Smaksätt med salt och peppar från kvarenen. 

Servering
Vänd ner såsen i gnocciragun och lägg upp en portion på varje tallrik, skiva hjortsteken tunt, ringla på sky och brynt smör, dekorera gärna med något fint grönt. Servera till vinet. 

ingredienser

Steken 
cirka 1,5 kg Hjortstek
1 msk torkad timjan
1 hel vitlök
Timjan
4 dl rödvin
1 morot
50 gram smör
Salt och peppar från kvarnen

Skyn
1 klick tomatpuré
1 grovt hackad gul lök
Vätskan från steken

Gnocchi
2 pkt gnocchi (1 kg)
Smör
0,5 citron
Salt och peppar från kvarnen

Svamp 
300 gram valfri svamp
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor

Spenat 
150 gram färsk spenat

Dryckestips till receptet
Alain Jaume Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur "Le Miocène"

Nr: 2845, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur

Nr: 7722501, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!