
Plockmat/mingel
Julmatstips: enkla drinktilltugg
Gör så här
Bacondadlar
1.Värm ugnen till 225 C. Dela och kärna ur dadlarna.
2. Dela baconskivorna på hälften.
3. Rulla in varje dadelbit i en skiva bacon och placera dem i en ugnsfast form.
4. Ugnsbaka ca 10 minuter tills baconet är knaperstekt.
Tips! Om du vill variera smakerna. Hyvla över lite manchego-ost och droppa över lite balsamicovinäger
Mandel, äpple- och russinchutney (till en god ost)
1. Fintärna äpplet, finhacka vitlök, chili och mandel.
2. Blanda alltsammans i en kastrull med vinägern och sockret.
3. Koka kraftigt ca 5 minuter till en simmig konsistens. Smaka av med salt och kyl ner.
4. Blanda ner koriandern och servera chutneyn till smakrika ostar.
Kanderade salta nötter
1. Värm en stekpanna till medelhög temperatur.
2. Rosta nötterna några minuter i pannan.
3. Häll på sockret och rör runt tills sockret är gyllenbrunt.
4. Strö över flingsalt, blanda runt och häll upp nötterna på en tallrik. Låt de svalna.
5. Servera som snacks eller till en god krämig ost.
Canapé med anjovisfärskost med löjrom
1. Hacka anjovisfiléerna och blanda med anjovisspadet och färskosten.
2. Bred färskosten på brödskivorna och toppa med löjrom och hackad gräslök.
Canapé med rökt laxröra och apelsinmarinerad morot
1. Hyvla el skiva moroten tunt. Marinera skivorna i apelsinjuicen, olivoljan och lite flingsalt.
2. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och blanda med majonnäs, lax och fänkålsfrö.
3. Fördela röran på bröden. Lyft upp morötterna från marinaden, lägg dessa ovanpå laxröran och toppa med en liten dillkvist.
ingredienser
4
Bacondadlar
6 dadlar
6 skivor bacon
Mandel, äpple- och russinchutney (till en god ost)
½ äpple
50 g skalad mandel
50 g russin
1 vitlöksklyfta
1 chili, valfria styrka
2 msk äppelcidervinäger
½ dl socker
1 msk hackad färsk koriander
salt
Kanderade salta nötter
100 g valfria nötter
½ dl strösocker
flingsalt
Canapé med anjovisfärskost med löjrom
2 anjovisfiléer
8 skivor pumpernickel
50 g löjrom
dill och gräslök
anjovisfärskost
40 g cream cheese
1-2 krm anjovisspad
Canapé med rökt laxröra och apelsinmarinerad morot
8 skivor pumpernickel
100 g varmrökt laxfilé
¼ apelsin
1 krm krossat fänkålsfrö
25 g majonnäs
dill
Apelsinmarinerad morot
1 liten morot
1 msk pressad apelsinjuice
1 msk olivolja
flingsalt