Förrätt

Kalaspaté med lingon- & pepparrotsspetsad rödlöksmarmelad

Gör så här

  1. Skär kycklinglever och bacon i bitar och fräs i smör tillsammans med färsen. Köttet ska få en fin stekyta, så stek lite åt gången. Tillsätt finhackad vitlök och kryddor, vänd även ner vetemjöl och crème fraiche.
  2. Rör ner äggen i den ljumna färsen till en smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll smeten i en 1,5 liters smord brödform. Ställ formen i vattenbad i ugnen och baka på 150° i ca 1,5 tim.
  4. Täck patén med plastfolie och ställ en tyngd på den, t ex ett mjölkpaket. Låt stå kallt i minst 2 tim.
  5. Gör under tiden marmeladen. Lägg löken i en panna och stek försiktigt tills den blir mjuk, inte fräst. Rör ner timjan, socker, balsamvinäger och vin. Låt puttra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner lingon och pepparrot.
ingredienser

200 g kycklinglever
100 g bacon eller sidfläsk
250 g lammfärs
250 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
färsk timjan, några kvistar
lite smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Rödlöksmarmelad
4 msk matolja
1 msk timjan, torkad
8 rödlökar, fint skivade
2 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl syrlig lingonsylt
2 cm pepparrot, riven

Till servering
Cornichongurkor och smörstekt mörkt bröd

Dryckestips till receptet
Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur "Le Miocène"

Nr: 2845, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins”

Ekologiskt och smakrik Baby Châteauneuf-du-Pape""

Nr: 9305201, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!