Efterrätt

Karamellpudding med färskost

Gör så här

Mixa alla ingredienser till flansmeten i en hög bunke eller skål med mixerstav. Försök hålla mixerhuvudet i botten på bunken för att undvika mycket skum på ytan.

Ställ fram portionsformarna och en större form till vattenbad innan du kokar karamellen. Det kan vara bra att lägga ett tidningspapper eller en liten trasa i vattenbadet så att formarna står still. Koka upp 1 liter vatten till vattenbad.

Blanda socker och 1⁄2 dl vatten till karamellen i en kastrull och koka utan omrörning till en mörk men inte bränd karamell. Ta av från plattan när du är nöjd med fär-gen och slå i 2 matskedar vatten så blir den inte mörkare. Häll upp karamellen i portionsformarna så att den täcker botten. Låt svalna så att karamellen blir hård.

Sätt ugnen på 125 grader. Ställ portionsformarna i den större formen för vattenbadet och häll flansmeten i portionsformarna.

Häll det varma vattnet i den större formen så att det når upp till halva portionsformarna. Täck med värmetålig plast- eller ugnsfolie.

Baka mitt i ugnen cirka 1 timme om du har små formar och 1,5–2 timmar om du har en stor. Känn efter när smeten är klar; den ska dallra men ha satt sig i mitten. Ta ut formarna ur ugnen, kyl i ett kallt vattenbad och ställ i kylen. 

Puddingen går att äta när den har kallnat, men kan du vänta smälter karamellen och bildar mer sås efter ett par dagar.

ingredienser

8 portionsformar eller 1 avlång sockerkaksform på 1 1⁄2 liter

Flan
250 g queso de mató eller ricotta
3 1⁄2 dl standardmjölk
1 1⁄2 dl vispgrädde
3 ägg
3 äggulor
1 dl strösocker
1 liten nypa salt

Karamell
2 dl strösocker
1⁄2 dl + 2 msk vatten

Dryckestips till receptet
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Nr: 74558, Sött vin , Sött

Läs mer
Barceló Imperial Porto Cask

Nr: 5760801, Sprit ,

Läs mer
Duorum Late Bottled Vintage Port

Från den gyllene Duorodalen

Nr: 92667, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!