Buffé
Korean fried chicken med honeybutter
Gör så här
Friterad kyckling är som religion, alla kulturer har sin. Min absoluta favorit hittar man i Korea där kombinationen friterad kyckling (chikin) och öl (maekju) är så populär att det givit namn åt rätten: Chimaek. – Jonas Cramby
Börja förbereda kycklingen minst ett par timmar innan maten, helst dagen innan. Rör ihop ingredienserna till frityrsmeten, doppa kycklingen i den och fritera ett par i taget i cirka 180 grader het olja, tills de börjar bli tillagade men inte fått färg.
Lägg dem i en form utspritt i ett lager och ställ in i frysen minst 2 timmar och som längst över natten.
Dagen D: När det är dags för middag värmer du upp oljan till 180 grader igen, lägger i den frysta kycklingen, ett par bitar i taget och friterar tills de blir gyllenbruna och sjukt frasiga, mellan 5-10 minuter kan vara lagom.
Låt rinna av på hushållspapper och salta, strö över salladslök och sesamfrön.
Honeybutter
1⁄2 dl soja
1⁄2 dl flytande honung
25 g smör
GÖR SÅ HÄR
Sjud upp soja och flytande honung och låt smöret smälta. Rör om och ringla över kycklingen fortfarande småljummen, eftersom den stelnar i kyla.
ingredienser
16 kycklingvingar
2 salladslökar, finskivade
1 msk rostade sesamfrön
frityrolja
FRITYRSMET
1 dl maizena
1 dl vetemjöl
1 dl vodka
1⁄2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk bakpulver