
Huvudrätt
Lammfilé med krämig potatispuré med lagrad prästost
Gör så här
Potatispurén
- Skala och koka potatisen till den är mjuk. Häll sedan av vattnet.
- Hetta upp mjölken och tillsätt medan du mixar med stavmixer till en puré.
- Klicka i cream cheesen och lägg i örterna.
- Mixa slätt med smöret och den rivna osten. Värm och smaka av med salt och peppar.
Lammet
- Ta fram köttet i god tid, ca 1 timme före tillagning.
- Klappa in köttet med rosmarin och rikligt med salt och peppar.
- Hetta upp smör eller olja och bryn det snabbt runtom så att det får en fin yta. Sänk värmen och stek köttet ca 5 min runtom tills det är rosa inuti.
- Låt det vila 10 min.
- Gör under tiden rödvinsskyn. Stek rosmarinkvistarna i lite smör i samma panna du stekt köttet i utan att diska den.
- Häll i vinet och låt det koka ner till hälften.
- Tillsätt buljongen och låt det koka ner ytterligare 3–4 min.
- Sila över till en kastrull och smaka av med salt, peppar och lite honung.
- Rör i en sked smör. Red av med Maizena. Låt det få ett snabbt uppkok.
- Skär upp köttet och servera med potatispuré, sky och lättkokta grönsaker
ingredienser
4 portioner
800 g lammytterfilé
2 msk torkad rosmarin
flingsalt och nymald svartpeppar
smör eller olja till stekning
Rosmarinrödvinssky
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
ca 1 msk Maizena
1 msk smör
1 tsk honung
1 krm salt och nymald svartpeppar
Potatispuré
700 g mjölig potatis
2 dl mjölk
100 g cream cheese
1 dl örter t ex timjan, bladpersilja, hackade
2 msk smör
2 dl lagrad prästost, riven
1 tsk salt och nymald vitpeppar
Till servering
Lättkokta grönsaker, t ex späda morötter, gröna bönor och rädisor