Huvudrätt

Lammfilé med krämig potatispuré med lagrad prästost

Gör så här

Potatispurén

  1. Skala och koka potatisen till den är mjuk. Häll sedan av vattnet.
  2. Hetta upp mjölken och tillsätt medan du mixar med stavmixer till en puré.
  3. Klicka i cream cheesen och lägg i örterna.
  4. Mixa slätt med smöret och den rivna osten. Värm och smaka av med salt och peppar.

Lammet

  1. Ta fram köttet i god tid, ca 1 timme före tillagning.
  2. Klappa in köttet med rosmarin och rikligt med salt och peppar.
  3. Hetta upp smör eller olja och bryn det snabbt runtom så att det får en fin yta. Sänk värmen och stek köttet ca 5 min runtom tills det är rosa inuti.
  4. Låt det vila 10 min.
  5. Gör under tiden rödvinsskyn. Stek rosmarinkvistarna i lite smör i samma panna du stekt köttet i utan att diska den.
  6. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften.
  7. Tillsätt buljongen och låt det koka ner ytterligare 3–4 min.
  8. Sila över till en kastrull och smaka av med salt, peppar och lite honung.
  9. Rör i en sked smör. Red av med Maizena. Låt det få ett snabbt uppkok.
  10. Skär upp köttet och servera med potatispuré, sky och lättkokta grönsaker
ingredienser

4 portioner

800 g lammytterfilé
2 msk torkad rosmarin
flingsalt och nymald svartpeppar
smör eller olja till stekning

Rosmarinrödvinssky
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
ca 1 msk Maizena
1 msk smör
1 tsk honung
1 krm salt och nymald svartpeppar

Potatispuré
700 g mjölig potatis
2 dl mjölk
100 g cream cheese
1 dl örter t ex timjan, bladpersilja, hackade
2 msk smör
2 dl lagrad prästost, riven
1 tsk salt och nymald vitpeppar

Till servering
Lättkokta grönsaker, t ex späda morötter, gröna bönor och rädisor

Dryckestips till receptet
Paternoster Don Anselmo Aglianico del Vulture DOC

Nr: 9324701, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Ramos Reserva 75cl

Nr: 613901, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
2235001tommasiamaroneclassico2013
Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!