
Huvudrätt
Lammlägg med persikogryta – Shla qaisi ba qozi
Gör så här
Skala och finhacka löken.
Häll upp ca 1 msk rapsolja i en kastrull och lägg i löken. Stek den glansig. Krydda med gurk- meja och stek gyllene.
Lägg ner lammläggen och stek tills de får stekyta på båda sidorna.
Tillsätt tomatpurén och rör om, smula i buljongtärningen, salta, tillsätt kanel och häll över ca 11⁄2 liter vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt koka under lock på svag värme i 3 timmar.
Häll i 1 msk rapsolja i en liten kastrull och stek aprikoserna under omrörning i ca 1 min. Blanda ner dem i grytan, tillsätt även sockret, rör om och låt koka i 30 min.
Precis som med aprikoserna steker du nu russinen och plom- monen, rör ner dem i grytan och låt koka i 15 min.
Nu gör du samma sak igen fast med nötterna, blanda försiktigt ner nötterna i grytan och låt koka i ytterligare 15 min. Sedan är grytan redo att serveras.
Häll upp grytan på ett serveringsfat och garnera med hackad persilja.
Recept av Laven Makri.
ingredienser
4-6 portioner beroende på tillbehör
3 lammlägg
1 gul lök
Ca 300 g torkade aprikoser
Ca 200 g torkade plommon
1 dl russin
1⁄2 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl tomatpuré
1⁄2 tsk malen gurkmeja
Ca 1 tsk kanel
Ca 2 tsk strösocker
1 köttbuljongtärning
Salt
Rapsolja
Färsk persilja till garnering
Ca 1⁄2 liter vatten