Huvudrätt

Lammlägg med persikogryta – Shla qaisi ba qozi

Gör så här

Skala och finhacka löken.

Häll upp ca 1 msk rapsolja i en kastrull och lägg i löken. Stek den glansig. Krydda med gurk- meja och stek gyllene.

Lägg ner lammläggen och stek tills de får stekyta på båda sidorna.

Tillsätt tomatpurén och rör om, smula i buljongtärningen, salta, tillsätt kanel och häll över ca 11⁄2 liter vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt koka under lock på svag värme i 3 timmar.

Häll i 1 msk rapsolja i en liten kastrull och stek aprikoserna under omrörning i ca 1 min. Blanda ner dem i grytan, tillsätt även sockret, rör om och låt koka i 30 min.

Precis som med aprikoserna steker du nu russinen och plom- monen, rör ner dem i grytan och låt koka i 15 min.

Nu gör du samma sak igen fast med nötterna, blanda försiktigt ner nötterna i grytan och låt koka i ytterligare 15 min. Sedan är grytan redo att serveras.

Häll upp grytan på ett serveringsfat och garnera med hackad persilja.

Recept av Laven Makri.

ingredienser

4-6 portioner beroende på tillbehör

3 lammlägg
1 gul lök
Ca 300 g torkade aprikoser
Ca 200 g torkade plommon
1 dl russin
1⁄2 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl tomatpuré
1⁄2 tsk malen gurkmeja
Ca 1 tsk kanel
Ca 2 tsk strösocker
1 köttbuljongtärning
Salt
Rapsolja
Färsk persilja till garnering
Ca 1⁄2 liter vatten

Dryckestips till receptet
Loios

Nr: 2521, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Ramos Reserva 75cl

Nr: 613901, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!