Huvudrätt

Långkok: lammgryta med kummin, rosmarin och lingon & rostade grönsaker

Gör så här

1. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta, peppra och bryn lammbitarna i smör tills de är ordentligt brynta.

2. Häll ner grytbitarna i en kastrull och koka ur stekpannan med vinet ca 2 minuter. Häll sedan ner vinet över lammgrytbitarna.

3. Finhacka och tillsätt lök, vitlök, kummin och rosmarin. Lägg på ett lock och koka sakta ca 1–1 ½ timme tills köttbitarna känns möra.

4. Blanda maizenamjölet med 1 tsk vatten och vispa ner det i grytan. Lägg ner lingonen och låt det koka ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm under tiden ugnen till 200°C. Dela färskpotatisarna på hälften. Kärna ur och skär paprikan 2 cm stora bitar. Skär zucchinin i 2 cm stora bitar och klyfta löken.

6. Lägg potatisen i en ugnsfast form och blanda med lite salt och olivolja. Ugnsbaka ca 15 minuter och tillsätt därefter de övriga grönsakerna.

7. Ringla över lite mer olivolja och salta. Ugnsbaka i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad färg.

8. Servera de rostade grönsakerna tillsammans med lammgrytan.

ingredienser

4

800 g rejäla lammgrytbitar
2 ½ dl rödvin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk kumminfrö
1 msk rosmarin, fi nhackad
1 tsk maizenamjöl
3 msk rårörda lingon
smör, salt och svartpeppar

Rostade grönsaker:
400 g små färskpotatisar
2 paprikor
1 liten zucchini
2 gula lökar
salt och olivolja

Dryckestips till receptet
Loios

Nr: 2521, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur "Le Miocène"

Nr: 2845, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!