Buffé

Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter

Gör så här

  1. Börja med aioli: Knäck ägget  i ett mixerglas och mixa medan  du tillsätter oljan i en tunn stråle  tills aiolin får en tjock och härlig  konsistens.
  2. Smaka av med citron, vitlök  och salt. Ställ aiolin åt sidan.
  3. Blanda vatten och fisksåsen med  socker och limejuice i en  stor bunke.
  4. Lägg i rivna morötter, chili, lök och örter och låt stå i 2 min.
  5. Krama ur salladen med handen och lägg den i en sil så att överflödig vätska rinner av.
  6. Stryk ut aioli på en tallrik eller flera små assietter.
  7. Lägg ut morotssalladen på aiolin och strö över jordnötter.
  8. Raspa limeskal över alltihop.
  9. Krydda med flingsalt och ringla  över olivolja. Servera direkt.

Vegetarisk fisksås

  1. Mixa miso, kapris, soja och vatten.
  2. Lägg ner kombualgen och låt blandningen stå övertäckt i kylen över natten.
  3. Sila såsen. Häll upp på steriliserade glasflaskor och förslut. Förvara i kylen så håller den länge.

Tänk att rårivna morötter kan vara makalöst gott! Vill du laga rätten med den vegetariska fisksåsen som används på Mathias Dahlgrens vegetariska restaurang Rutabaga så tänk på att göra såsen dagen innan servering.

ingredienser

6 bufféportioner
300 g morot, i tunna strimlor
1 dl vatten
3 msk strösocker
2 msk pressad limesaft
2 msk fisksås eller 2 dl vegetarisk fisksås
2 msk finhackad silverlök
2 tsk hackad röd chili
1 dl grovt hackad mynta och koriander

Aioli
1 ägg
2 1/2 dl majsolja
1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt

Till servering
1 dl torrostade jordnötter, hackade
1 salladslök, strimlad
2-3 tsk röd chili, tunt skivad
1 lime, finrivet skal

Vegetarisk fisksås
Ingredienser till cirka 2 ½ liter
150 g vit misopasta
75 g kapris
1 ½ dl ljus soja
2 ½ liter vatten
25 g kombu-alger

Dryckestips till receptet
Tommasi Baciorosa Appassionato

Rom med en djup karaktär

Nr: 72433, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!