Efterrätt

Moussetårta

Gör så här

Tid toalt: 2 timmar + 2 timmar i kyl + 12 timmar i frys

Botten

1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver väl i en skål och vänd sedan ner i ägg- och sockerblandningen. Rör ner vattnet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, cirka 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt svalna i formen.

Jordgubbs- och limepannacotta

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Mixa jordgubbarna. Tillsätt limesaft och -skal.

3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp stång och frön med grädden och sockret. Låt dra en stund och plocka sedan upp vaniljstången. Lägg ner gela-tinbladen och rör tills de har smält. Blanda ihop med jordgubbspurén. Låt pannacottan sätta sig lite.

Vit chokladmousse

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Värm 1 ¼ dl grädde, häll över den hackade chokladen och rör tills chokladen är slät.

3. Vispa 7 dl grädde löst.

4. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk temperaturen och sjud tills sockerlagens temperatur når 121°, koka inte för kraftigt – sockerlagen ska vara genomskinlig. Vispa äggulorna under tiden.

5. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggen och vispa samtidigt med elvisp på låg hastighet.

6. Smält försiktigt gelatinet i mikron eller en kastrull och häll ner i äggblandningen. Vispa tills allt har svalnat. Vänd ner chokladblandningen. Vänd till sist ner den lösvispade grädden.

Glasyr

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten

2. Koka upp glukos, mjölk och den kondenserade mjölken. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de har smält. Häll allt över chokladen och rör till en slät blandning.

3. Tillsätt titandioxid för att få gelén kritvit, och mixa den med en stavmixer. Sila den gärna för att vara säker på att undvika klumpar och låt svalna.

ingredienser

15 bitar

Botten
2 ägg
¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Jordgubbs- och lime- pannacotta
2 gelatinblad
200 g jordgubbar
1 lime, saft och rivet skal
1 vaniljstång
2 ½ dl vispgrädde
1 ¼ dl strösocker

Vit chokladmousse
4 gelatinblad
1 ¼ + 7 dl vispgrädde
275 g hackad vit choklad
2/3 dl strösocker
1 msk vatten
4 äggulor

Glasyr
5 gelatinblad
4 ¼ msk glukos
¾ dl mjölk, 3 %
1 dl kondenserad mjölk
200 g hackad vit choklad
Till garnering
färska bär

Dryckestips till receptet
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!