Huvudrätt

Oxfilé med Amarone-sås

Gör så här

1. Hetta upp smör och olja i en stor panna.

2. Bryn köttet på alla sidor så det får en vacker färg, ca 2-3 minuter. Salta och peppra väl.

3. Ta upp köttet och rulla det lätt i mjöl och lägg tillbaka i stekpannan och bryn köttet runtom ytterligare 1 minut.

4. Häll över amaronevinet och fonden och låt köttet sjuda ca 3-4 minuter beroende på köttets tjocklek och hur du vill ha det tillagat. Ta upp och håll varmt.

5. Låt köttet vila medan du reducerar ner såsen ytterligare till cirka 2/3. Sila och maka av med salt, peppar och en nypa socker.

6. Servera köttet med såsen, potatiskakan och hastigt stekta balsamicotomater.

Potatisrösti

1. Krama ur vätskan ordentligt ur den rivna potatisen.

2. Fördela potatisen i cirka 10-12 högar och platta ut till centimetertjocka plättar.

3. Hetta upp smör och olja och stek dem på medelvärme ca 4-5 minuter på var sida. Salta efter smak och håll varmt.

Balsamicotomater

1. Hetta upp oljan och stek tomaterna runtom så de får lite färg.

2. Häll i balsamicon och skaka runt.

3. Salta och peppra väl.

ingredienser

4

800 g oxfilé av mittbiten, 4 putsade portionsbitar
2 msk smör + 2 msk olivolja
1 dl vetemjöl
4 dl amaronevin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 nypa strösocker
flingsalt och nymald svartpeppar
timjan till garnering

Potatisrösti
8 medelstora mjöliga potatisar, skalade och finrivna
2 msk smör + 2 msk olivolja
flingsalt

Balsamicotomater
250 g cocktailtomater
1 msk olivolja
1 msk balsamico
flingsalt och nymald svartpeppar

Dryckestips till receptet
Tommasi Amarone Classico

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur

Nr: 7722501, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!