Efterrätt
Pastéis de Nata
Gör så här
Tina smördegsplattorna under en kökshandduk.
Häll grädde och mjölk i en kastrull och lägg i kanelstången. Skala av det yttersta skalet på citronen med en potatisskalare, var noga med att inget av det vita kommer med. Lägg i kastrullen och låt allt få ett uppkok. Ställ sedan åt sidan med lock och låt dra cirka 10 minuter. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke med elvisp.
Sila av den avsvalnade gräddmjölken och häll ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka i kastrullen och värm på svag värme samtidigt som du vispar tills krämen tjocknat. Se upp så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Häll över krämen i en skål och låt svalna lite.
Värm ugnen till 220 grader. Smörj en muffinsplåt för 12 muffins med smör. Rulla ihop smördegsplattorna från kortsidan. Dela varje rulle i 4 bitar. Tryck till varje bit från snittsidan till en rund degplatta och tryck ut i muffinsformarna.
Fyll formarna till 3⁄4 med fyllningen och grädda mitt i ugnen i cirka 12 min, tills kanterna på pajerna fått fin färg och fyllningen ser ut att ha stelnat. Ta pajerna ur formen med hjälp av en liten kniv och låt svalna på galler. Pudra över med kanel.
Frasiga små pajer med krämig vaniljfyllning med smak av kanel. Inte konstigt att pastéis de
nata är Portugals mest älskade bakverk.
ingredienser
12
Tre frysta smördegsplattor à 85 gram styck
Fyllning
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 1⁄2 dl standardmjölk 1 kanelstång
skal av en halv citron 4 äggulor
1 1⁄2 dl strösocker
2 msk majsstärkelse malen kanel