Huvudrätt

Picanha med grön chimichurri

Gör så här

Picanha

Se till att köttet är rumstempererat och låt fettkappan sitta kvar. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg köttet på grillen med fettsidan ner. Efter 2 minuter vänder du på köttet och grillar 2 minuter på andra sidan. Lyft bort köttet och låt det vila i ca 5 minuter. Skär sedan upp köttet, på längden i fibrernas riktning, i ca 4–5 cm tjocka bitar. Lägg bitarna på grillen tills de fått den stekgrad du vill ha – välj själv om du vill ha det medium rare eller well done. Låt köttet vila i 10 minuter, skär sedan upp varje köttbit i ca 1 cm tunna skivor och servera med chimichurri och valfritt tillbehör, som exempelvis bakad potatis eller en god tomatssallad.

Grön chimichurri

Blanda bladpersilja, oregano, vitlök och schalottenlök i en skål eller i en stor mortel. Tillsätt olivolja, rödvinsvinäger, limejuice, chili, salt och peppar och blanda väl. Låt stå i ca 20 minuter så att smakerna gifter sig med varandra. Såsen ska serveras rumstempererad.

Den argentinska salsan passar till allt grillat kött men kan också användas som marinad. Receptet på sin gröna chimichurri fick Henning när han var på en resa i Argentina, men salsan är även vanlig i Uruguay. Varje familj har sitt eget recept på chimichurri. 

– Röd chimichurri är också gott, den gör du på samma bas som den gröna men lägger till röda paprikor, spiskummin och rökt paprikapulver. När det kommer till chimichurri finns det inget rätt eller fel, gillar du vitlök – ha i lite extra. Är du svag för hetta, släng ner lite mer chili eller testa att byta ut persiljan mot koriander. Prova dig fram till din favorit! Om du får över av såsen, låten den stå i en burk i kylen. Den håller sig upp till en vecka. Du kan också använda överbliven salsa på rostat bröd eller i en äggröra.

ingredienser

3-6

Picanha
Ca 1 kg picanha (rostlock med fettkappa)
salt och peppar

Grön Chimchurri
2 dl bladpersilja, hackad
0,5 dl torkad färsk oregano, hackad
4–6 vitlöksklyftor, finhackade
1 schalottenlök, finhackad
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk limejuice
1 röd chili urkärnad, finhackad eller 1 tsk chiliflakes
salt och peppar
1 röd chili urkärnad, finhackad eller 1 tsk chiliflakes
salt och peppar

Dryckestips till receptet
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!