Huvudrätt

Pizza rossa e bianca

Gör så här

Sätt ugnen på maxvärme och grillfunktion och värm pizzastenen en timme högst upp. Har du ingen pizzasten, går det bra att hetta upp en plåt i ugnen.Blanda tomaterna med olivoljan. Smaka av med salt och socker. Dela degen i fyra delar. Platta ut pizzadegen med händerna, inifrån och ut. Bred på tomatsås, jobba från mitten och ut mot kanterna, men spara 1–1,5 cm utan sås. Flytta ner pizzastenen till mitten av ugnen och grädda pizzan på den tills kanterna bubblat upp och fått rejält med färg (eller grädda pizzan på den heta plåten). Ta ut pizzan och placera en boll burrata i mitten av den och lägg på skinkan. Ringla över en god olivolja och toppa med basilika.

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2 till 3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Forma 4 bollar på cirka 200 g styck och lägg dem i en oljad ugnsform. Låt jäsa 7 till 9 timmar.

Snabb deg

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2–3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i en timme. Forma 4 bollar på ca 200 g styck. De är klara att användas direkt.

ingredienser

Tomatsås
400 g krossade tomater
3 msk olivolja
2 tsk salt
lite socker

Topping
15 skivor prosciutto crudo
4 bollar burrata (125 g styck)
basilika
olivolja

Långsam deg

För 4 pizzor
3 dl kallt vatten
1–2 g färsk jäst
500 g vetemjöl special
20 g salt

Snabb deg
För 4 pizzor
​3 dl ljummet vatten
50 g jäst
5 g strösocker
500 g vetemjöl special
20 g salt

Dryckestips till receptet
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Palanca Ripasso

I TOMMASIS RIPASSO FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

Nr: 2133, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!