
Huvudrätt
Poké bowl med lax, avokado och mango
Gör så här
En fräsch poké bowl kräver inte särskilt mycket tid i köket och passar både till vardag och fest. Sesam- och sojasåsen ger extra guldkant till den här måltiden. Det går bra att ersätta laxen med tofu för en vegansk version.
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Blanda ihop soja, sesamolja, srirachasås, risvinäger, vitlök och ingefära i en stor skål. Rosta sesamfröna. Häll hälften av såsen i en mindre skål och toppa med en nypa rostade sesamfrön. Spara den lilla skålen till serveringen.
Lägg undan de andra sesamfröna till garnering. Skär laxen i kuber och lägg ner dem i den stora skålen och häll över den resterande såsen. Rör om och låt laxen marineras under tiden som riset kokar klart. Skär under tiden gurka, avokado och mango i skivor. Tvätta och ansa salladslöken och skär den i tunna skivor.
Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på förpackningen. När riset kokat klart, dra det från plattan och låt det svalna en stund. Lägg sedan upp riset i fyra djupa tallrikar eller skålar. Fördela laxen i tallrikarna.
Lägg på gurka, mango, avokado, edamamebönor och toppa med vårlök, sesamfrö och koriander. Servera den resterande sojasåsen vid sidan av.
Tips! Gillar du inte koriander? Garnera med ärtskott i stället. Får du tag på ätbara blommor blir Poké bowln ännu vackrare!
ingredienser
4 portioner
3 dl svart thairis
3 msk japansk soja
3 tsk sesamolja
1 msk srirachasås
1 tsk risvinäger
2 klyftor vitlök, rivna
2 tsk riven färsk ingefära
500 gram rå sushilax
0,5 gurka
1 färsk mango (eller 150 gram fryst, tinad mango)
2 avokado
3 salladslökar
1,5 dl edamamebönor
1 msk vita sesamfrön, rostade
lite koriander till garnering