
Huvudrätt
Ramos rapphönsgryta
Gör så här
- Skala och hacka lök och vitlök och blanda med vinet och ½ tsk salt.
- Tillsätt rapphönorna i bitar och blanda om. Låt marinera i kylskåp ca 12 timmar.
- Skala och skär morötterna i mindre bitar.
- Hetta upp en gryta, gärna gjutjärn, med 2 msk olivolja.
- Fräs först löken och vitlöken från marinaden tills de mjuknar.
- Tillsätt sedan köttet och marinaden och fräs på medelhög värme.
- Lägg sedan i morötterna tillsammans med ½ dl vatten, soja och whisky.
- Låt sjuda på låg värme under lock ca 2 timmar. Tillsätt lite vatten om det behövs mer vätska.
- Smaka av med salt och peppar mot slutet av koktiden.
Serveringstips
Servera gärna grytan med ugnsstekt mandelpotatis med rosmarin, smörslungad spenat, lite salladslök och lökchutney.
ingredienser
För 4 personer
3 rapphönor, i bitar (ca 1 kg)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 morötter
1 msk japansk soja
¾ dl whisky
olivolja
vatten
flingsalt
svartpeppar
Dryckestips till receptet

Duorum Reserva
Fylligt vin med en välbalanserad syra och mjuka fina tanniner
Nr: 79203, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Ramos Reserva
SILVER i prestigefulla tävlingen "Årets Vinare 2023"
Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Louis Latour Bourgogne Pinot Noir
Elegant pinot noir från Bourgogne
Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt