
Huvudrätt
Risotto all amarone
Gör så här
Gör buljongen och låt den stå och sjuda.
Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs vitlök och lök tills löken är genomskinlig. Häll i riset och rör runt så att riskornen täcks av oljan. Tillsätt hälften av vinet och rör ordentligt medan vinet kokar in. Häll i resten av vinet i den sjudande buljongen och koka upp.
Tillsätt den varma buljongen till riset lite i taget och låt vätskan koka in i riset innan mer vätska tillsätts. Rör ofta.
När buljongen börjar ta slut, smaka på risotton. Riskornen ska vara en liten aning ”al dente”, men absolut inte hårda.
Lyft bort kastrullen från värmen, rör ner riven parmesan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt risotton vila några minuter, rör om och garnera med persilja eller rucola.
ingredienser
4
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
400 g arborioris eller carnaroliris
5 dl Tommasi Amarone della Valpolicella Classico
5,5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
80 g parmesan, riven
Salt och svartpeppar från kvarn
Persilja eller rucola