Buffé

Rödbetsrisotto med ljummen skördefestsallad

Gör så här

Rödbetsrisotto
  1. Skala och riv de råa rödbetorna (använd gärna plasthandskar då rödbetorna färgar händerna).
  2. Smält smöret i pannan och lägg i finhackad lök och vitlök samt rödbetor. Stek tills de har mjuknat men inte fått färg.
  3. Lägg i en liten klick smör. Häll i riset och låt det bli blankt av smöret. Häll över vermouth, sänk värmen och låt risotton småputtra.
  4. Häll på lite buljong i taget och rör hela tiden. När buljongen är slut bör riset vara spänstigt men utan kärna, drag pannan åt sidan.
  5. Lägg i en liten klick smör och blanda ner parmesanosten precis före servering. Strö över smulad ädelost och valnötter.
Skördefestsallad
  1. Skala rotsakerna. Skär purjolök, palsternackor och selleri i lika stora bitar.
  2. Koka grönsakerna i saltat vatten tills de är mjuka, men har tuggmotstånd.
  3. Precis före servering, värmer du rotsakerna genom att steka dem i lite olja och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Blanda senap och vinäger. Vispa ner oljan. Vänd ner gräslöken. Salta och peppra.
  5. Lägg upp salladen och de ljumma rotsakerna på ett fat och häll över dressingen. Servera med risotton.
ingredienser

Rödbetsrisotto
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
300 g rödbetor, skalade och rivna
4 dl risottoris
0,5 dl vermouth eller torrt vitt vin
12 dl ljummen buljong
1 dl riven parmesanost
smör
salt och peppar
1 dl valnötter
100 g ädelost, t ex stilton

Skördefestsallad
2 purjolökar
3 palsternackor
150 g rotselleri
200 g gröna bönor
100 g blad, t ex machégo och endive

Dressing
1 msk dijon
2 msk vitvinsvinäger
3 msk neutral olja
salt och svartpeppar
1 näve gräslök, fint hackad

Dryckestips till receptet
Tommasi Adorato Appassionato

Torr och fruktig Soave till skaldjur

Nr: 2147, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato Organic

Nr: 3517, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!