Efterrätt

Salt choklad- och kolapaj

Gör så här

1. Börja med pajskalet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smöret och nyp snabbt ihop.

2. Tillsätt ägg, vatten och vaniljessens och knåda snabbt till en deg. Täck degen med plast och låt den ligga i kylskåp i minst 30 minuter.

3. Lägg degen mellan två ark plast-film, kavla ut till en rundel och klä en springform, 22–24 cm i diameter. Kläm fast folie runt kanterna så att inte degen glider ner under gräddningen. Nagga botten med en gaffel.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna något.

5. Börja med kolan medan pajskalet gräddas. Koka socker och vatten i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Rör så lite som möjligt, annars bildas det lätt klumpar och kristaller. Tillsätt grädden försiktigt och koka i ytterligare 10–15 minuter. Kolan bör ha en temperatur på 115°-120°. Rör ut smöret i kolan och blanda sedan ner saltet.

6. Häll kolan i pajskalet och ställ in i kylskåpet medan du gör ganachen, då hinner kolan sätta sig.

7. Finhacka chokladen till ganachen och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull och häll sedan över chokladen. Rör om lite då och då medan det svalnar tills det blir en blank och len ganache.

ingredienser

4

10–12 bitar
Tid: 1 ½ timme + 2–3 timmar i kylskåp

Pajskal
2 2/3 dl vetemjöl
2/3 dl hasselnötsmjöl
¾ dl kakao
¼ tsk salt
1 ¼ dl strösocker
110 g kallt smör, skuret i bitar 1 ägg
2 msk kallt vatten
1 tsk vaniljessens

Kola
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vatten
2 ½ dl vispgrädde
140 g smör
2 tsk flingsalt alt 1 tsk salt

Chokladganache
1 ¼ dl vispgrädde
125 g mörk choklad

Dryckestips till receptet
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Nr: 74558, Sött vin , Sött

Läs mer
Barceló Gran Añejo

Känd sedan länge, ny hos oss! Finns i två storlekar, 35 cl och 70 cl.

Nr: 57801, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!