Huvudrätt

Sjötungerullader med potatisstomp

Gör så här

1. Hacka löken fint och stek mjuk i 50 gram smör och lägg därefter i en skål för att svalna. Skala räkorna och lägg skalen i stekpannan (som använts till löken) tillsammans med vinet, tomatpuré och stammarna från dillen, krydda med 1 tsk vitpeppar och ½ tsk salt. Koka upp och låt skjuda tills ungefär hälften av vinet återstår, sila därefter av räkbuljongen och släng skalen.

2. Skala och koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, sila bort vattnet och stompa potatisarna tillsammans med 100 gram smör. Rosta mandlarna i en torr het panna och låt svalna innan de hackas. Stek knaperstek bacon och låt svalna på hushållspapper, bryt därefter i småbitar.

3. Hacka de skalade räkorna tillsammans med en liten knippa dill och tillsätt detta till den stekta löken, blanda samman och krydda med ½ tsk salt. Lägg ut sjötungefiléerna med ryggsidan uppåt och portionera den hackade räkmassan i en klump på den tjockare delen av filéerna och rulla samman rulladerna.

4. Hetta upp en stekpanna och lägg försiktigt i rulladerna. Häll över räkbuljongen och tillsätt grädde, Bunnahabhain 12 yo och citron. Blanda samman och ös rulladerna med den varma såsen medan den reducerar. Dra från plattan när rulladerna är färdiga (innertemperatur 45 grader). Servera genom att placera rulladen på en hög av potatisstomp, skeda över sås och toppa med rostade mandlar, knaperstekt bacon och små kvistar av dill. 

ingredienser

4

4 st portionsfiléer färsk sjötunga (eller annan plattfisk)
250 gram färska räkor
​10 st medelstora potatisar
2 skivor bacon
1 gul lök
3dl torrt vitt vin
1 kruka dill
1 tsk tomatpuré
½ tsk vitpeppar
150 gram smör
½ sötmandel
1 msk Bunnahabhain 12 yo
½ citron
salt

Dryckestips till receptet
Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2009

Årgångschampagne till ett unikt pris

Nr: 72474, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur Blanche Brut 2012

Frisk rosévin från södra Frankrike!

Nr: 82613, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!