Efterrätt

Smördegsklädda rominkokta päron

Gör så här

  1. Koka en lag på socker, vaniljstång och vatten. Låt päronen puttra i lagen i ca 30 min tills de är halvmjuka.
  2. Lyft över päronen i en burk tills det är dags för servering.
  3. Koka ihop lagen i ca 5 min. Skumma ytan. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.
  4. Tag upp päronen och låt dem torka på en kökshandduk.
  5. Skär smördegen i 1,5 cm långa strimlor. Vira strimlorna runt päronen tills hela är inklädda.
  6. Pensla med ägg och baka i ugnen på 200° i ca 12–15 min eller tills smördegen är gyllenbrun.
  7. Servera päronen ljumma med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg skal och frön i en kastrull. Häll i mjölken och koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken. Först en liten skvätt, sedan i omgångar under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna häller du över den i en kall skål.
  4. Vänd ner den vispade grädden, blanda väl och servera sedan till päronen.
ingredienser

7 dl strösocker
6 dl vatten
2 dl Angostura 1919
2 kilo päron, fasta och skalade
1 vaniljstång
1 paket smördeg
1 uppvispat ägg

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
4 msk maizena
3 dl vispad grädde
2 msk Angostura eller Barceló rom

Dryckestips till receptet
Barceló Imperial Onyx

Nr: 82268, Sprit ,

Läs mer
Barceló Gran Añejo

Känd sedan länge, ny hos oss! Finns i två storlekar, 35 cl och 70 cl.

Nr: 57801, Sprit ,

Läs mer
Barceló Imperial

En prestigerom från Dominkanska Republiken

Nr: 87067, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!