Huvudrätt

Spagetti bolognese

Gör så här

Spagetti med köttfärssås är en av svenskarnas mest älskade rätt. Rätten kommer dock ursprungligen från Italien, och rätten har där fått namn av staden Bologna – där rätten sägs ha sitt ursprung.

Hacka lök, blekselleri och morot. Finhacka vitlöken. Värm upp olivoljan i en tjockbottnad gryta och fräs löken, bleksellerin och moroten på medelvärme i ett par minuter. Ha sedan i den hackade vitlöken och fräs försiktigt någon minut till. Se upp så du inte bränner vitlöken.

Lyft upp den frästa grönsaksblandningen med en sked och lägg i en skål. Höj värmen lite. Lägg ner nötfärsen och salsicchafärsen och bryn. Rör om ordentligt, salta och peppra. Häll i tomatpurén och låt fräsa någon minut till under omrörning. Häll ner rödvinet, hälften av buljongen, tillsätt socker och kryddor. Låt puttra på svag värme i drygt 45 minuter. Späd med resterande buljong under koktiden och rör om ordentligt då och då.

Koka pastan en minut kortare än anvisningen på förpackningen när det är drygt 10 minuter kvar på köttfärssåsens koktid. Häll av pastavattnet och rör ner smöret i pastan.

Blanda pastan med köttfärssåsen direkt i grytan och se till att allt värms upp på svag värme någon minut. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Garnera med bladpersilja och servera med parmesanost.

TIPS! Många tycker om spagetti till sin köttfärssås. Men bucatini, papardelle, tagliatelle eller den vackert vågformade pastan malfadine passar också bra till en bolognese. Variera smaksättningen på din köttfärssås med ett par droppar worcestersås, en sardell, eller en tsk fisksås. 


ingredienser

4 portioner
400 gram pasta
salt
250 gram nötfärs
200 gram salsicchafärs
1 dl olivolja
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
1 morot
3 vitlöksklyftor
2 dl rödvin
4 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
en nypa socker
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt
peppar
50 gram smör
bladpersilja till garnering

Dryckestips till receptet
Ramos bib
Ramos Reserva

SILVER i prestigefulla tävlingen "Årets Vinare 2023"

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Salt & Pepper Double Reserve

Nr: 7598201, Rött vin ,

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!