
Förrätt
Toast Skagen
Gör så här
Det sägs att restauranglegendaren Tore Wretman uppfann Toast Skagen. I dag finns det många olika varianter av den goda förrätten, här är receptet på en av de klassiska varianterna.
Grovhacka räkorna och lägg dem i en skål. Rör ner majonnäs, dijonsenap och citronsaft. Hacka dillen, salta och peppra. Smaka av. Låt röran stå och dra under tiden du smörsteker toasten.
Värm upp smöret i en stekpanna tills det får en gyllengul färg, sänk värmen och lägg ner brödskivorna. Stek dem tills de fått en fin färg. Ta upp ur pannan. Lägg brödskivorna på tallrikar och lägg på Skagenröran. Toppa med löjrom eller stenbitsrom, hackad rödlök och garnera med en citronskiva och en dillvippa.
Tips! Toast Skagen går att variera med olika kryddningar och smaksättningar. Prova exempelvis att göra en asiatisk variant med sting genom att byta ut dijonsenapen mot en tsk färsk chili och ett par stänk tabasco, servera med limeklyftor och koriander. Eller smaksätt använt det klassiska receptet men ta bara hälften så mycket majonnäs, tillsätt i stället lite gräddfil, en två matskedar finriven parmesanost och svartpeppar.
ingredienser
4 portioner
400 g räkor, skalade
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap (alternativt 1 tsk riven färsk pepparrot)
2 msk citronsaft salt
vitpeppar, nymalen
salt
4 skivor vitt lantbröd
3 msk smör
dill, finhackad
100 gram löjrom eller röd stenbitsrom
1 liten rödlök, finhackad
4 citronskiva och dillvippor, till garnering
Dryckestips till receptet

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV
En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak
Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt