Huvudrätt

Torskrygg med rotselleripuré och honungs- och ingefärssky

Gör så här

  1. Koka skalad rotselleri mjuk i grädde och mjölk samt fond.
  2. Mixa till en puré och smaka av med lite salt och peppar. Håll varmt.
  3. Vänd fiskbitarna i mjöl. Hetta upp en klick smör och bryn dem ca 3 min. Sänk värmen och låt dem tillagas tills innertemperaturen är 52°C. Tillagas de för länge, kan de bli torra. Salta och peppra.
  4. Ta upp fisken och lägg åt sidan.
  5. Lägg i vitlök, ingefära och chili i en panna med lite mer smör och låt det fräsa till utan att ta färg, cirka 30 sekunder.
  6. Häll i vinäger och honung.
  7. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg en klick puré på varma tallrikar. Toppa med fisken och skeda över skyn. Garnera med furikake och servera med gröna bönor och limeklyftor.
ingredienser

4 portioner

4 torskryggsbitar, 125 g styck
2–3 msk vetemjöl
smör till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar

Honungs- och ingefärssky
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tumstor bit ingefära, riven
1 urkärnad chili, finhackad
3 msk sherryvinäger
2 msk honung
1 dl vitt vin
1–2 msk smör
flingsalt och nymald svartpeppar

Rotselleripuré
400 g rotselleri, skalad och tärnad
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
salt och nymald svartpeppar

Till servering
150 g gröna bönor, lättkokta med lite olivolja
samt limeklyftor med flingsalt.

Till dekoration
1–2 msk furikake eller rostade sesamfrön.

Dryckestips till receptet
Askos Verdeca

Valle d'Itria I.g.t.

Nr: 75775, Vitt vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato Organic

Nr: 3517, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!