Huvudrätt

Viltstek med svamp- och polentakräm

Gör så här

  1. Börja med steken. Rubba in kryddorna runt steken och baka den på 125° tills inner-
    temperaturen är 54°, det tar ca 1,5 tim.
  2. Skär brödet i små, fina kuber. Värm olja och en rejäl klick smör i pannan. Lägg i en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan.
  3. När fettet smält lägger du i krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll över en skvätt tryffelolja. Lägg krutongerna på ett papper så att vätskan kan rinna av.
  4. Stek svampen med lök och en hackad vitlöksklyfta. Låt svampen vätska av sig och stek tills vätskan försvunnit. Krydda med vinäger, lite smör, salt, peppar och timjan.
  5. Koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt puttra på svag värme i ca 7 min.
  6. När polentan är som en gröt kryddar du med smör, salt och peppar. Späd sedan till rätt konsistens med grädden och parmesanosten.
  7. Servera steken med polentakräm toppad med svampröra, strö även över parmesan och färsk timjan.
ingredienser

Viltstek med örtrub
800 g stek av vildsvin, hjort eller rådjur
1,5 tsk timjan, torkad
1,5 tsk basilika, torkad
1,5 tsk torkad vitlök
1,5 tsk persilja, torkad
1,5 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar från kvarnen

Polentakräm
4 dl polentagryn
1 l kycklingbuljong
2 dl parmesanost, fint riven
2 dl grädde, cirka
1 en klick smör

Svampfräset
200 g svamp, i bitar
2 banancharlottenlök, finhackade
3 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
en skvätt sherryvinäger
1 skvätt tryffelolja
1 en klick smör
salt och peppar

Dryckestips till receptet
Tons de Duorum

Nr: 74781, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Valpolicella Bib 3 L

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 74509, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Merwida Shiraz

Ett smakrikt, kraftfullt och rättvisemärkt vin från Western Cape

Nr: 2093, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!