
Huvudrätt
Viltstek med svamp- och polentakräm
Gör så här
- Börja med steken. Rubba in kryddorna runt steken och baka den på 125° tills inner-
temperaturen är 54°, det tar ca 1,5 tim. - Skär brödet i små, fina kuber. Värm olja och en rejäl klick smör i pannan. Lägg i en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan.
- När fettet smält lägger du i krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll över en skvätt tryffelolja. Lägg krutongerna på ett papper så att vätskan kan rinna av.
- Stek svampen med lök och en hackad vitlöksklyfta. Låt svampen vätska av sig och stek tills vätskan försvunnit. Krydda med vinäger, lite smör, salt, peppar och timjan.
- Koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt puttra på svag värme i ca 7 min.
- När polentan är som en gröt kryddar du med smör, salt och peppar. Späd sedan till rätt konsistens med grädden och parmesanosten.
- Servera steken med polentakräm toppad med svampröra, strö även över parmesan och färsk timjan.
ingredienser
Viltstek med örtrub
800 g stek av vildsvin, hjort eller rådjur
1,5 tsk timjan, torkad
1,5 tsk basilika, torkad
1,5 tsk torkad vitlök
1,5 tsk persilja, torkad
1,5 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar från kvarnen
Polentakräm
4 dl polentagryn
1 l kycklingbuljong
2 dl parmesanost, fint riven
2 dl grädde, cirka
1 en klick smör
Svampfräset
200 g svamp, i bitar
2 banancharlottenlök, finhackade
3 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
en skvätt sherryvinäger
1 skvätt tryffelolja
1 en klick smör
salt och peppar