Huvudrätt

Vit pizza med sparris, belugalinser och krasse

Gör så här

Sätt ugnen på maxvärme och grillfunktion och värm pizza-stenen en timme högst upp. Har du ingen pizzasten, går det bra att hetta upp en plåt i ugnen.

Blanda crème fraiche och ricotta. Smaka av med salt och citronsaft.

Mixa olivolja, citron, persilja och vitlök.

Dela degen i fyra delar. Platta ut pizzadegen med händerna, inifrån och ut.

Bred på ostkrämen, jobba från mitten och ut mot kanterna, men spara  1–1,5 cm utan kräm.

Placera ut päron och sparris på pizzan.

Flytta ner pizzastenen till mitten av ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Grädda pizzan på stenen tills kanterna bubblat upp och fått rejält med färg (eller grädda pizzan på den heta plåten).

Ta ut pizzan och toppa med belugalinserna och krassen.

DEG PÅ TVÅ SÄTT 

Långsam deg

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2 till 3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter.

Plasta bunken och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Forma 4 bollar på cirka 200 g styck och lägg dem i en oljad ugnsform.

Låt jäsa 7 till 9 timmar.

Snabb deg

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2–3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter.

Plasta bunken och låt jäsa i en timme.

Forma 4 bollar på ca 200 g styck.

De är klara att användas direkt.

ingredienser

4 pizzor

1 pizzadeg för 4 pizzor

Ostkräm
2 dl crème fraiche
500 g ricotta
1 msk citronsaft
salt

Örtolja
1 dl olivolja
4 msk citronsaft
20 g persilja
2 vitlöksklyftor

Topping
10 lättkokta sparrisstjälkar, i bitar
1 päron, tunt hyvlat på mandolin
1 dl kokta belugalinser
1 ask smörgåskrasse

Långsam deg
För 4 pizzor
3 dl kallt vatten
1–2 g färsk jäst
500 g vetemjöl special
20 g salt

Snabb deg
För 4 pizzor
3 dl ljummet vatten
50 g jäst
5 g strösocker
500 g vetemjöl special
20 g salt

Dryckestips till receptet
Tommasi Perla Pinot Nero Brut

Torr spumante från Tommasi!

Nr: 73090, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!