Trerättersgeneratorn

Laxcarpaccio med libanesisk getost

Cowboy steak med ramslökssmör, grillad sparris och eldad broccoli

Tarte tatin

Komponera din 3-rättersmiddag

Lås de maträtter du gillar genom att klicka på bilden.
När du känner dig nöjd scrollar du ner och där hittar du dina recept och vintips.

Förrätt

Laxcarpaccio med libanesisk getost

Gör så här

  1. Rosta spiskummin i en stekpanna, blanda sedan alla ingredienser till en slät majonnäs med stavmixer, smaka av och låt stå kylt till servering.
  2. Rosta pinjenötter i en stekpanna och ställ åt sidan. 
  3. Skär laxen i tunna skivor.
  4. Blanda limejuice, olja,salt och peppar till en dressing.
  5. Skär äpple och gurka i små tärningar, banka granatäpplet med en träsked istället för att gröpa ur dem. Då ramlar de lätt ut ur skalet.
  6. Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen. 
  7. Fördela äpple, gurka och granatäpplekärnor på laxen. 
  8. Spritsa eller ringla över chilimajonnäs.
  9. Strö över pinjenötter och toppa med små bitar av labnehbollarna.
ingredienser
4 portioner
500 g salma-lax (gravad eller rökt lax fungerar också bra)
2 dl pinjenötter
juice och rivet skal av 1 lime
1 äpple (helst grönt)
1 bit gurka, ca 5 cm
¼ granatäpple
1 knippe dill
6–8 labnehbollar (färskost gjord av getyoghurt, finns i välsorterade mataffärer)
3 msk olivolja
svartpeppar
havssalt
Majonnäs:
1 msk vitvinsvinäger
2 dl olja
2 st äggulor
½ msk dijonsenap
1 tsk chiliflakes
1 ½ msk spiskummin
1 tsk havssalt
½ msk paprikapulver
Dryckestips till receptet
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Chardonnay

Nyhet i 1 liters flaska!

Nr: 7903101, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! Exempelvis tacos, indiskt och Thai.

Nr: 604508, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Huvudrätt

Cowboy steak med ramslökssmör, grillad sparris och eldad broccoli

Gör så här

Cowboy steak

Ta ut köttet från kylen ca 2 timmar innan du ska grilla. Se till att få en hög temperatur på grillen, när kolen är grå runt om kan du lägga på köttet. Köttet ska gå klart genom att stekas i ugnen, så ställ in den på 120 grader. Torka köttet torrt med hushållspapper. Salta ganska rikligt precis innan du lägger köttet på grillen. Grilla ca 1–2 minuter på varje sida, tills köttet fått en krispig grillyta. Lyft bort köttet och lägg det på en plåt, krydda med nymald peppar. Ställ in köttet i ugnen och låt det stekas tills du får önskad innertemperatur (använd en köttermometer för att hålla koll på graderna. Henning rekommenderar en innertemperatur på 51–54 grader). Ta sedan ut köttet och låt det vila i ca 15 minuter. Lägg det på grillen igen en kort stund, cirka 30 sekunder på varje sida, för att få upp yttertemperaturen. Servera med ramslökssmör, grillad sparris, eldad broccoli och en tomatsallad.

Eldad broccoli

Plocka broccoli i små buketter, lägg i en trådsil och rosta över öppen eld i 1–2 minuter. Lägg broccolin en skål och ringla över lite olja, salta och strö över färska timjanblad.

Ramslökssmör

Pressa ut saften från citronerna och mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Ställ smöret i kylen tills det ska serveras.

Grillad sparris med brynt smör

Bryn smöret i en stekpanna på medelhög värme, när du känner en nötig doft är det färdig (men var försiktig så du inte bränner smöret). Grilla sparrisen så att den får en fin färg, men inte för länge – den ska ha lite tuggmotstånd. Lägg den på ett fat, ringla över det brynta smöret och hyvla över lite parmesan.

Rostad vit sparris med brynt smör

Sätt ugnen på 225 grader. Skala sparrisen ordentligt och skär bort roten. Lägg sparrisen i en ugnssäker form och strö på lite salt och socker. Bryn smöret och häll över sparrisen. Dela citronen och lägg bredvid. Låt stå i ugnen i ca 12 minuter eller tills sparrisen har fått en fin gyllene färg. Pressa den bakade citronen över sparrisen och servera. Serverar du den här rätten till en vegetarian, komplettera gärna med skivor av gulbetor som du förkokat en stund innan du lägger dem på grillen, och smörstekt svartkål med hyvlad parmesan.

ingredienser

3-6

​Cowboy steak
1 entrecote på ben (ca 1 kg)
salt och peppar

Eldad broccoli
2 broccolihuvuden
olivolja
färsk timjan (små plockade blad)
salt

Ramslökssmör
2 dl ramslök, hackad
2 citroner, saften, några droppar
worcestershiresås
salt och peppar

Grillad sparris med brynt smör
500 g grön sparris
50 g smör
salt
parmesan

Rostad vit sparris med brynt smör
12 vita sparrisar
50 g smör
1 citron
salt och socker

3 köttips från Henning Kvick
Fett bär smak, välj kött med mycket marmorering och ta inte bort fettkappan. Den ger köttet mer smak och saftighet.
Köp kött som börjar närma sig bäst-före-datumet i butiken, då är det som bäst!
Ta ut köttet du ska tillaga en bra stund innan. Är det större köttbitar kan det gärna få ligga i rumstemperatur ett par timmar. Kallt kött tar längre tid att tillaga.

Dryckestips till receptet
Alain Jaume Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur "Le Miocène"

Nr: 2845, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 6131, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Efterrätt

Tarte tatin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i fina klyftor.
  3. Smält smör och socker i en ugnssäker stekpanna, ca 20 cm i diameter. Låt sjuda upp och lägg i äpplen, kanel och en nypa salt. Stek i ca 5 min. Ta sedan bort stekpannan från värmen och plocka bort kanelstängerna.
  4. Vill du piffa till det lite extra så kan du lägga äpplena i ett fint mönster med hjälp av en stekpincett.
  5. Kavla ut smördegen till ca 0,5 cm i tjocklek.
  6. Täck stekpannan med smördegen och tryck till lite runt kanterna.
  7. Baka i ugnen i ca 15–20 min tills degen är frasig och har en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Lossa försiktigt i kanterna med en kniv, lägg en tallrik ovanpå pajen och vänd.
  8. Servera pajen med vaniljglass eller calvadosgrädde (3 dl vispad grädde med 1 tsk calvados).
ingredienser

4 portioner

4 portioner
6 äpplen, fast sort
90 g smör
125 g socker
2 kanelstänger
en nypa flingsalt
300 g smördeg

Till servering
Vaniljglass eller calvadosgrädde

Dryckestips till receptet
Beaumont des Crayéres Grand Rosé

91 poäng i Wine Spectator

Nr: 5095701, Champagne , Mousserande vin

Läs mer
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 5026001, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
La Genereuse Francine

Friskt rosévin från södra Frankrike!

Nr: 239408, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!