Trerättersgeneratorn

Laxcarpaccio med libanesisk getost

Cowboy steak med ramslökssmör, grillad sparris och eldad broccoli

Tarte tatin

Förrätt
Laxcarpaccio med libanesisk getost
Gör så här
- Rosta spiskummin i en stekpanna, blanda sedan alla ingredienser till en slät majonnäs med stavmixer, smaka av och låt stå kylt till servering.
- Rosta pinjenötter i en stekpanna och ställ åt sidan.
- Skär laxen i tunna skivor.
- Blanda limejuice, olja,salt och peppar till en dressing.
- Skär äpple och gurka i små tärningar, banka granatäpplet med en träsked istället för att gröpa ur dem. Då ramlar de lätt ut ur skalet.
- Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen.
- Fördela äpple, gurka och granatäpplekärnor på laxen.
- Spritsa eller ringla över chilimajonnäs.
- Strö över pinjenötter och toppa med små bitar av labnehbollarna.
ingredienser
Dryckestips till receptet

Black Tower Fruity White
Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! Exempelvis tacos, indiskt och Thai.
Nr: 604508, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Huvudrätt
Cowboy steak med ramslökssmör, grillad sparris och eldad broccoli
Gör så här
Cowboy steak
Ta ut köttet från kylen ca 2 timmar innan du ska grilla. Se till att få en hög temperatur på grillen, när kolen är grå runt om kan du lägga på köttet. Köttet ska gå klart genom att stekas i ugnen, så ställ in den på 120 grader. Torka köttet torrt med hushållspapper. Salta ganska rikligt precis innan du lägger köttet på grillen. Grilla ca 1–2 minuter på varje sida, tills köttet fått en krispig grillyta. Lyft bort köttet och lägg det på en plåt, krydda med nymald peppar. Ställ in köttet i ugnen och låt det stekas tills du får önskad innertemperatur (använd en köttermometer för att hålla koll på graderna. Henning rekommenderar en innertemperatur på 51–54 grader). Ta sedan ut köttet och låt det vila i ca 15 minuter. Lägg det på grillen igen en kort stund, cirka 30 sekunder på varje sida, för att få upp yttertemperaturen. Servera med ramslökssmör, grillad sparris, eldad broccoli och en tomatsallad.
Eldad broccoli
Plocka broccoli i små buketter, lägg i en trådsil och rosta över öppen eld i 1–2 minuter. Lägg broccolin en skål och ringla över lite olja, salta och strö över färska timjanblad.
Ramslökssmör
Pressa ut saften från citronerna och mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Ställ smöret i kylen tills det ska serveras.
Grillad sparris med brynt smör
Bryn smöret i en stekpanna på medelhög värme, när du känner en nötig doft är det färdig (men var försiktig så du inte bränner smöret). Grilla sparrisen så att den får en fin färg, men inte för länge – den ska ha lite tuggmotstånd. Lägg den på ett fat, ringla över det brynta smöret och hyvla över lite parmesan.
Rostad vit sparris med brynt smör
Sätt ugnen på 225 grader. Skala sparrisen ordentligt och skär bort roten. Lägg sparrisen i en ugnssäker form och strö på lite salt och socker. Bryn smöret och häll över sparrisen. Dela citronen och lägg bredvid. Låt stå i ugnen i ca 12 minuter eller tills sparrisen har fått en fin gyllene färg. Pressa den bakade citronen över sparrisen och servera. Serverar du den här rätten till en vegetarian, komplettera gärna med skivor av gulbetor som du förkokat en stund innan du lägger dem på grillen, och smörstekt svartkål med hyvlad parmesan.
ingredienser
3-6
Cowboy steak
1 entrecote på ben (ca 1 kg)
salt och peppar
Eldad broccoli
2 broccolihuvuden
olivolja
färsk timjan (små plockade blad)
salt
Ramslökssmör
2 dl ramslök, hackad
2 citroner, saften, några droppar
worcestershiresås
salt och peppar
Grillad sparris med brynt smör
500 g grön sparris
50 g smör
salt
parmesan
Rostad vit sparris med brynt smör
12 vita sparrisar
50 g smör
1 citron
salt och socker
3 köttips från Henning Kvick
Fett bär smak, välj kött med mycket marmorering och ta inte bort fettkappan. Den ger köttet mer smak och saftighet.
Köp kött som börjar närma sig bäst-före-datumet i butiken, då är det som bäst!
Ta ut köttet du ska tillaga en bra stund innan. Är det större köttbitar kan det gärna få ligga i rumstemperatur ett par timmar. Kallt kött tar längre tid att tillaga.
Dryckestips till receptet

Efterrätt
Tarte tatin
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena och dela dem i fina klyftor.
- Smält smör och socker i en ugnssäker stekpanna, ca 20 cm i diameter. Låt sjuda upp och lägg i äpplen, kanel och en nypa salt. Stek i ca 5 min. Ta sedan bort stekpannan från värmen och plocka bort kanelstängerna.
- Vill du piffa till det lite extra så kan du lägga äpplena i ett fint mönster med hjälp av en stekpincett.
- Kavla ut smördegen till ca 0,5 cm i tjocklek.
- Täck stekpannan med smördegen och tryck till lite runt kanterna.
- Baka i ugnen i ca 15–20 min tills degen är frasig och har en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Lossa försiktigt i kanterna med en kniv, lägg en tallrik ovanpå pajen och vänd.
- Servera pajen med vaniljglass eller calvadosgrädde (3 dl vispad grädde med 1 tsk calvados).
ingredienser
4 portioner
4 portioner
6 äpplen, fast sort
90 g smör
125 g socker
2 kanelstänger
en nypa flingsalt
300 g smördeg
Till servering
Vaniljglass eller calvadosgrädde
Dryckestips till receptet

Beaumont des Crayéres Grand Rosé
91 poäng i Wine Spectator
Nr: 5095701, Champagne , Mousserande vin

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw
En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!
Nr: 5026001, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

La Genereuse Francine
Friskt rosévin från södra Frankrike!
Nr: 239408, Rosévin , Friskt & Fruktigt