Trerättersgeneratorn

Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Lax på stekhäll med hollandaisesås och vit sparris

Pavlova med sommarbär

Förrätt
Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör
Gör så här
- Koka betorna mjuka. Skala och klyfta dem tunt.
- Skiva halva äpplet tunt, tärna andra halvan mycket fint. Pressa citronen över äppelskivor och tärningar.
- Hacka matjessillen grovt.
- Fördela matjessill, äppelskivor- och tärningar samt betor i en ring på fyra stora tallrikar.
- Rör ihop ingredienserna till pepparrotskrämen och lägg en klick i mitten och dra gärna ut den dekorativt med en sked som på bilden.
- Bryn smöret så att det blir nötbrunt och skeda bort skummet.
- Droppa över lite brynt smör precis vid servering och strö över gräslök.
- Dra ett par varv med pepparkvarnen.
ingredienser
4 portioner
200 g hela matjessillfiléer av hög kvalitet
1/2 citron
1 grönt äpple
1 gula beta
1 rödbeta
4 msk fint hackad gräslök
75 g smör
nymald svartpeppar
Pepparrotskräm
2 dl crème fraiche
1–2 msk pepparrot
1 tsk flytande honung
1 krm salt
Dryckestips till receptet

Huvudrätt
Lax på stekhäll med hollandaisesås och vit sparris
Gör så här
Mixa ingredienserna till tapenaden med en stavmixer till önskad konsistens.
Smält sedan smöret till hollandaisen i en kastrull på svag värme. Låt saltet i smöret sjunka till botten. Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget utan att bottensatsen kommer med. Smaksätt med citron och salt.
Skär upp laxfilén i portionsbitar. Salta och peppra. Stek på stekhäll, i mycket rapsolja och smör, med skinnsidan nedåt. Dela ett par citroner och stek tillsammans med laxen. Ös fisken med oljan och smöret så behöver du inte vända fisken, på så vis behåller den sin fina form.
När laxen är nästan klar drar du upp den på sidan av stekhällen, där det är lite svalare. Lägg i kokt avsvalnad färskpotatis i smörblandningen och stek i ett par minuter. Toppa den stekta laxen med ett par matskedar tapenade och västerbottenost. Gratinera hastigt med en gasbrännare tills osten smälter och strö över finhackad persilja. Servera med stekt citron, smörstekt potatis, kokt vit sparris och hollandaisesåsen.

ingredienser
4
600 gram lax
salt
vitpeppar
rapsolja
smörkokt färsk potatis
kokt vit sparris
riven västerbottenost
citron
hackad persilja
TAPENADE
300 gram oliver
2 msk kapris
2 klyftor vitlök
4 sardeller
3 msk pinjenötter
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 dl rapsolja
HOLLANDAISESÅS
3 äggulor
2 msk vatten
200 gram smör
3 msk pressad citron
1 krm salt
Dryckestips till receptet

Tommasi Baciorosa Appassionato
Ett friskt och fruktigt rosé
Nr: 72433, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Efterrätt
Pavlova med sommarbär
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°.
- Separera äggulan från vitan. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt citronsaft och häll försiktigt i sockret medan du vispar. Vispa tills marängen blir toppig. Tillsätt majsstärkelsen.
- Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut portionsmaränger på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett extra varv, som en kant, runt bottnarna, så fyllningen inte rinner ut.
- Grädda i ca 30 min. Marängen ska vara hård utanpå men krämig inuti. Lägg på galler och låt svalna.
- Riv citronskalet fint till lemoncurden. Pressa ut saften och blanda med citronskal, socker och ägg. Häll över i en kastrull.
- Sätt plattan på låg värme och låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort från plattan, blanda i tärnat smör och rör tills det smält. Häll över på burk och ställ svalt. Lemoncurden håller i upp till 2 veckor om den förvaras i lufttät steriliserad burk i kylskåp.
- Fyll en spritspåse med kall lemoncurd. Spritsa i mitten av marängerna. Spritsa vispad grädde över citronkrämen. Garnera med sommarbär och citronmeliss.
ingredienser
6-8 portioner
Marängbottnar
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk majsstärkelse
Lemoncurd
2 citroner
1/2 dl strösocker
2 ägg
50 gram smör
Garnering
Vispad grädde
Sommarbär
Citronmeliss