Trerättersgeneratorn

Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Lax på stekhäll med hollandaisesås och vit sparris

Pavlova med sommarbär

Komponera din 3-rättersmiddag

Lås de maträtter du gillar genom att klicka på bilden.
När du känner dig nöjd scrollar du ner och där hittar du dina recept och vintips.

Förrätt

Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Gör så här

  1. Koka betorna mjuka. Skala och klyfta dem tunt.
  2. Skiva halva äpplet tunt, tärna andra halvan mycket fint. Pressa citronen över äppelskivor och tärningar.
  3. Hacka matjessillen grovt.
  4. Fördela matjessill, äppelskivor- och tärningar samt betor i en ring på fyra stora tallrikar. 
  5. Rör ihop ingredienserna till pepparrotskrämen och lägg en klick i mitten och dra gärna ut den dekorativt med en sked som på bilden.
  6. Bryn smöret så att det blir nötbrunt och skeda bort skummet. 
  7. Droppa över lite brynt smör precis vid servering och strö över gräslök.
  8. Dra ett par varv med pepparkvarnen.
ingredienser

4 portioner

200 g hela matjessillfiléer av hög kvalitet
1/2 citron
1 grönt äpple
1 gula beta
1 rödbeta
4 msk fint hackad gräslök
75 g smör
nymald svartpeppar

Pepparrotskräm
2 dl crème fraiche
1–2 msk pepparrot
1 tsk flytande honung
1 krm salt

Dryckestips till receptet
Kyrö Dark Gin

En ekfats lagrad gin gjord på 100% råg!

Nr: 8634102, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer
Huvudrätt

Lax på stekhäll med hollandaisesås och vit sparris

Gör så här

Mixa ingredienserna till tapenaden med en stavmixer till önskad konsistens.

Smält sedan smöret till hollandaisen i en kastrull på svag värme. Låt saltet i smöret sjunka till botten. Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget utan att bottensatsen kommer med. Smaksätt med citron och salt.

Skär upp laxfilén i portionsbitar. Salta och peppra. Stek på stekhäll, i mycket rapsolja och smör, med skinnsidan nedåt. Dela ett par citroner och stek tillsammans med laxen. Ös fisken med oljan och smöret så behöver du inte vända fisken, på så vis behåller den sin fina form.

När laxen är nästan klar drar du upp den på sidan av stekhällen, där det är lite svalare. Lägg i kokt avsvalnad färskpotatis i smörblandningen och stek i ett par minuter. Toppa den stekta laxen med ett par matskedar tapenade och västerbottenost. Gratinera hastigt med en gasbrännare tills osten smälter och strö över finhackad persilja. Servera med stekt citron, smörstekt potatis, kokt vit sparris och hollandaisesåsen.

ingredienser

4

600 gram lax
salt
vitpeppar
rapsolja
smörkokt färsk potatis
kokt vit sparris
riven västerbottenost
citron
hackad persilja

TAPENADE
300 gram oliver
2 msk kapris
2 klyftor vitlök
4 sardeller
3 msk pinjenötter
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 dl rapsolja

HOLLANDAISESÅS
3 äggulor
2 msk vatten
200 gram smör
3 msk pressad citron
1 krm salt

Dryckestips till receptet
Tommasi Baciorosa Appassionato

Ett friskt och fruktigt rosé

Nr: 72433, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Efterrätt

Pavlova med sommarbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Separera äggulan från vitan. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt citronsaft och häll försiktigt i sockret medan du vispar. Vispa tills marängen blir toppig. Tillsätt majsstärkelsen.
  3. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut portionsmaränger på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett extra varv, som en kant, runt bottnarna, så fyllningen inte rinner ut.
  4. Grädda i ca 30 min. Marängen ska vara hård utanpå men krämig inuti. Lägg på galler och låt svalna.
  5. Riv citronskalet fint till lemoncurden. Pressa ut saften och blanda med citronskal, socker och ägg. Häll över i en kastrull.
  6. Sätt plattan på låg värme och låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort från plattan, blanda i tärnat smör och rör tills det smält. Häll över på burk och ställ svalt. Lemoncurden håller i upp till 2 veckor om den förvaras i lufttät steriliserad burk i kylskåp.
  7. Fyll en spritspåse med kall lemoncurd. Spritsa i mitten av marängerna. Spritsa vispad grädde över citronkrämen. Garnera med sommarbär och citronmeliss.
ingredienser

6-8 portioner

Marängbottnar
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk majsstärkelse

Lemoncurd
2 citroner
1/2 dl strösocker
2 ägg
50 gram smör

Garnering
Vispad grädde
Sommarbär
Citronmeliss

Dryckestips till receptet
Black Tower Delicious Rosé

Alkoholfritt rosévin

Nr: 1960, Alkoholfritt , Mjukt & Bärigt

Läs mer
Black Tower Organic Sparkling Rosé

Nr: 77222, Mousserande vin , Lätt & Avrundat

Läs mer
Black Tower Organic Sparkling

Gott till ost och dessert!

Nr: 77142, Mousserande vin , Lätt & Avrundat

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!