Trerättersgeneratorn
Caldo verde med chorizofras
Pasta Vongole med fräscha primörer
Bakad pumpa med nötter och torkad frukt
Förrätt
Caldo verde med chorizofras
Gör så här
1. Skala och tärna potatisen, hacka löken och vitlöken. Hacka grönkålen grovt.
2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlök och lök. Tillsätt potatisen och bryn i några minuter. Häll på vatten och buljongtärningarna och koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
3. Dra av skinnet av korvarna och skär dem i små bitar. Stek korven i en stekpanna tills den blivit frasig, och häll stekspadet i soppan.
4. Tillsätt grönkålen i soppan och låt puttra i ytterligare fem minuter. Häll upp soppan i skålar och strö över chorizofraset och den hackade vårlöken.
ingredienser
4
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 potatisar, medelstora mjöliga
200 g grönkål, färsk
2 buljongtärningar (höns eller grönsak)
2 l vatten
3 msk olivolja
4 färska chorizokorvar, ca 400 g
2 vårlökar till servering
Dryckestips till receptet
Huvudrätt
Pasta Vongole med fräscha primörer
Gör så här
Blanda 1 liter kallt vatten med 1⁄2 dl salt. Låt musslorna ligga i vattnet i en timme. Skölj musslorna noga och släng dem som är öppna eller trasiga.
Dela sparris och strimla sockerärtor. Skiva fänkålen tunt och lägg i isvatten så att den krispar till sig.
Koka upp pastavatten och salta rikligt. Lägg i pastan.
Stek lök, vitlök och timjan i en klick smör på låg värme. Tillsätt musslor och vin.
Lägg på lock och låt koka ihop i någon minut tills musslorna har öppnat sig.
Plocka bort musslorna och lägg åt sidan. Rensa bort eventuella stängda musslor. Tillsätt grädde i grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt resten av smöret och mixa till en skummig sås. Låt sparris och sockerärtor koka med i en minut.
Sila pastan när den är al dente. Blanda pastan med såsen och lägg tillbaka musslorna. Rör om.
Lägg pastan i fyra tallrikar. Toppa med fänkål och strö över krasse.
ingredienser
4 portioner
1 kg vongole
1 knippe sparris
75 g sockerärtor
1 fänkål
1 klyfta vitlök, riven
1 schalottenlök, finhackad
några kvistar färsk timjan, repade och finhackade
25 g smör
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
krasse, till servering
linguine, till servering
Dryckestips till receptet
Efterrätt
Bakad pumpa med nötter och torkad frukt
Gör så här
Skär av toppen på pumpan och gröp ur kärnorna.
Rosta valnötterna i en stekpanna.
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda valnötter med katrinplommon, russin, aprikoser, socker, salt, stjärnanis, kanel, frön från vaniljstången och honung.
Fyll pumpan med fyllningen, lägg smöret ovanpå och täck pumpan med locket.
Baka i ugnen 1–2 timmar, beroende på pumpans storlek. Det gör inget om pumpan bränns lite i skalet, det viktigaste är att den är mjuk inuti.
Servera med vanilj- eller chokladglass, eller vispad grädde.
ingredienser
4 portioner
1 butternutpumpa
2 msk socker
1⁄2 tsk salt
3 dl valnötter
1 dl torkade katrinplommon
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
2 dl honung
2 msk smör
3 stjärnanisar
1 msk kanel
1 vaniljstång
30 g smör