Trerättersgeneratorn

Kalvtartar med löjrom och parmesanchips

Färserad vaktel med portvinskokta fikon och karljohansvamprisotto

Klassisk crème brûlée

Komponera din 3-rättersmiddag

Lås de maträtter du gillar genom att klicka på bilden.
När du känner dig nöjd scrollar du ner och där hittar du dina recept och vintips.

Förrätt

Kalvtartar med löjrom och parmesanchips

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Finriv osten och fördela i åtta små högar på en plåt med bakplåtspapper.

Tillaga mitt i ugnen 5–7 min tills chipsen har fått fin färg. Låt dem kallna på plåten.

Putsa köttet fritt från hinnor och senor och skär i små tärningar. Blanda köttet med olja, citronsaft, salt och peppar precis före servering.

Fördela köttet på ett fat. Klicka över majonnäs och löjrom. Garnera med krasse.

ingredienser

50 g parmesanost
300 g kalvfilé eller kalvinnanlår
1 msk olivolja
1⁄2 msk pressad citron
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl tryffelmajonnäs
50 g löjrom
1 kruka vattenkrasse eller 1 ask smörgåskrasse

Dryckestips till receptet
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Gancia Prosecco Brut

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!

Nr: 7879, Mousserande vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
mzcava
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 5026001, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Huvudrätt

Färserad vaktel med portvinskokta fikon och karljohansvamprisotto

Gör så här

1. Vaktel: Kör kycklinglever, kalvfärs, vispgrädde, timjan och svamp i matberedare och smaka av med salt och peppar. Fyll vaktel med färsen och stek i 145°C i ugn tills kärntemperaturen är ca 60°C. Kan göras i förväg och innan servering brynas i stekpanna och ösas med smör så den blir varm igen.

2. Portvinskokta fikon: Koka först ihop portvin och vatten. Lägg i fikon och låt koka upp igen. Låt fikonen svalna i lagen. Dela vid servering och värm upp dem i lagen. Slå gärna på lite av avkoket på vakteln vid servering.

3. Karljohansvamprisotto: Hacka löken fint och bryn med smör och svamp, tillsätt riset och stek försiktigt någon minut. Slå på vinet och lite fond. Koka sakta i ca 20 minuter och späd med fonden lite under tiden så att den sugs upp av riset. Avsluta med att salta och peppra och rör slutligen ner sista smöret och parmesanosten. Rosta lite hyvlade matkastanjer i ugnen som garnering.

ingredienser

4 personer

Färserad vaktel
2 st urbenade vaktlar
100 gram kycklinglever
1 dl vispgrädde
100 g kalvfärs
Timjan
Salt och peppar
1 dl stekt karljohansvamp

Portvinskokta fikon
4 st färska fikon
2 dl portvin
1 dl vatten
1 msk socker

Karljohansvamprisotto
1 dl tärnad karljohansvamp
2 dl Avorioris
1 schalottenlök
1 + 1 msk smör
1 dl vitt vin
4-5 dl kycklingfond
1 dl färskriven parmesanost
Salt och peppar

Dryckestips till receptet
Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Nr: 12507, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Duorum Reserva

Fylligt vin med en välbalanserad syra och mjuka fina tanniner

Nr: 79203, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Efterrätt

Klassisk crème brûlée

Gör så här

1. Koka grädden långsamt tillsammans med vaniljstången.

2. Rör ihop äggulor och socker.

3. Häll gräddblandningen i äggulorna i en tunn stråle under kraftig omrörning.

4. Sila smeten och portionera ut den i ugnsfasta skålar.

5. Grädda i ugnen på 95°C i ca 60 minuter eller tills krämen stelnat. Hit kan desserten göras i förväg och förvaras i kylskåp.

6. Strö över ett tunt lager med råsocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250°C.

ingredienser

4

4 äggulor
1 dl socker
4 dl grädde
1 vaniljstång, delad på längden
råsocker till att bränna

Dryckestips till receptet
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer
Angostura Reserva 3 Y.O

Barens salt & peppar!

Nr: 8617201, Sprit ,

Läs mer
Black Tower Organic Pink Bubbly

Ekologisk och vegan!

Nr: 6508, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!