Trerättersgeneratorn

Vintersallad med grönsaker och mjölksyrad kål

Linssoppa med sting

Bakad pumpa med nötter och torkad frukt

Komponera din 3-rättersmiddag

Lås de maträtter du gillar genom att klicka på bilden.
När du känner dig nöjd scrollar du ner och där hittar du dina recept och vintips.

Förrätt

Vintersallad med grönsaker och mjölksyrad kål

Gör så här

Bakade rödbetor är godast i salladen. Baka betorna i folie i cirka 1,5 timme, i 180 graders värme. Har du inte tid går det att använda förkokta rödbetor i stället.

Skär potatis, morot och rödbetor i centimeterstora kuber. Blanda alla ingredienser i en skål. Salta och pepp- ra efter smak. Låt salladen stå och dra till sig minst en timme före servering.

Receptet på den färgglada vintersalladen kommer från kokboken ”Blå berg, grön mat, orange vin. Recept och berättelser från Georgien”.

ingredienser

4 portioner

4 kokta potatisar
1 kokt morot
3 bakade rödbetor
1⁄2 finhackad rödlök
2 dl surkål
1⁄2 dl spad från surkål
1⁄2 dl hackad dill
1⁄2 dl hackad persilja
1⁄2 dl olja av god kvalitet salt och svartpeppar

Dryckestips till receptet
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Torr och frisk smak av citrus och äpple

Nr: 87212, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Pazo de San Mauro 2022

Nr: 72096, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Huvudrätt

Linssoppa med sting

Gör så här

Hetta upp olja i en kastrull eller gryta.

Fräs lök med salt tills den mjuknat.

Sänk värmen och lägg till vitlök, ingefära, curry och chili. Låt fräsa ihop i 2–3 minuter tills smakerna kommer fram.

Tillsätt tomater, linser, buljong, kokosgrädde, lite extra salt och svartpeppar.

Låt koka upp och koka sedan på medelhög värme tills linserna är mjuka, cirka 25–30 minuter. Finhacka och lägg i det mesta av basilikan (spara lite till garnityr).

Mixa mycket lätt med en stavmixer för att blanda in linserna, men inte så att soppan blir slät. Smaka av med lime.

Att använda linser är ett fantastiskt sätt att göra en soppa mer matig och mättande. Den här krämiga linssoppan har lite hetta, men som rundas av med den lena kokosgrädden. Gröna linser har en nötig smak och blir inte lika mosiga som röda. Den här soppan passar lika bra till vardags som fest. Toppa den gärna med lite fetaost, hackad basilika och svarta sesamfrön för extra ”crunch”.

ingredienser

4 portioner

2 msk vegetabilisk olja
1 1⁄2 mellanstor hackad gul lök
4 rivna vitlöksklyftor
3 msk riven ingefära
1 tsk currypulver
1 tsk finhackad chili
2 burkar körsbärstomater av bra kvalitet
2 1⁄2 dl gröna (okokta) linser
1 l ekologisk grönsaksbuljong
1 burk kokosgrädde
1 tsk flingsalt
1⁄2 tsk nymalen svartpeppar
1 1⁄2 dl hackad färsk basilika
2 msk pressad limejuice

Dryckestips till receptet
Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till asiatiska rätter

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
The White Viognier

Smakrikt, druvigt och blommigt vin från en av Australiens största vingårdar

Nr: 72714, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Efterrätt

Bakad pumpa med nötter och torkad frukt

Gör så här

Skär av toppen på pumpan och gröp ur kärnorna.

Rosta valnötterna i en stekpanna.

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda valnötter med katrinplommon, russin, aprikoser, socker, salt, stjärnanis, kanel, frön från vaniljstången och honung.

Fyll pumpan med fyllningen, lägg smöret ovanpå och täck pumpan med locket.

Baka i ugnen 1–2 timmar, beroende på pumpans storlek. Det gör inget om pumpan bränns lite i skalet, det viktigaste är att den är mjuk inuti.

Servera med vanilj- eller chokladglass, eller vispad grädde.

ingredienser

4 portioner

1 butternutpumpa
2 msk socker
1⁄2 tsk salt
3 dl valnötter
1 dl torkade katrinplommon
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
2 dl honung
2 msk smör
3 stjärnanisar
1 msk kanel
1 vaniljstång
30 g smör

Dryckestips till receptet
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!