Trerättersgeneratorn

Vintersallad med grönsaker och mjölksyrad kål

Linssoppa med sting

Bakad pumpa med nötter och torkad frukt

Förrätt
Vintersallad med grönsaker och mjölksyrad kål
Gör så här
Bakade rödbetor är godast i salladen. Baka betorna i folie i cirka 1,5 timme, i 180 graders värme. Har du inte tid går det att använda förkokta rödbetor i stället.
Skär potatis, morot och rödbetor i centimeterstora kuber. Blanda alla ingredienser i en skål. Salta och pepp- ra efter smak. Låt salladen stå och dra till sig minst en timme före servering.
Receptet på den färgglada vintersalladen kommer från kokboken ”Blå berg, grön mat, orange vin. Recept och berättelser från Georgien”.
ingredienser
4 portioner
4 kokta potatisar
1 kokt morot
3 bakade rödbetor
1⁄2 finhackad rödlök
2 dl surkål
1⁄2 dl spad från surkål
1⁄2 dl hackad dill
1⁄2 dl hackad persilja
1⁄2 dl olja av god kvalitet salt och svartpeppar
Dryckestips till receptet

Huvudrätt
Linssoppa med sting
Gör så här
Hetta upp olja i en kastrull eller gryta.
Fräs lök med salt tills den mjuknat.
Sänk värmen och lägg till vitlök, ingefära, curry och chili. Låt fräsa ihop i 2–3 minuter tills smakerna kommer fram.
Tillsätt tomater, linser, buljong, kokosgrädde, lite extra salt och svartpeppar.
Låt koka upp och koka sedan på medelhög värme tills linserna är mjuka, cirka 25–30 minuter. Finhacka och lägg i det mesta av basilikan (spara lite till garnityr).
Mixa mycket lätt med en stavmixer för att blanda in linserna, men inte så att soppan blir slät. Smaka av med lime.
Att använda linser är ett fantastiskt sätt att göra en soppa mer matig och mättande. Den här krämiga linssoppan har lite hetta, men som rundas av med den lena kokosgrädden. Gröna linser har en nötig smak och blir inte lika mosiga som röda. Den här soppan passar lika bra till vardags som fest. Toppa den gärna med lite fetaost, hackad basilika och svarta sesamfrön för extra ”crunch”.
ingredienser
4 portioner
2 msk vegetabilisk olja
1 1⁄2 mellanstor hackad gul lök
4 rivna vitlöksklyftor
3 msk riven ingefära
1 tsk currypulver
1 tsk finhackad chili
2 burkar körsbärstomater av bra kvalitet
2 1⁄2 dl gröna (okokta) linser
1 l ekologisk grönsaksbuljong
1 burk kokosgrädde
1 tsk flingsalt
1⁄2 tsk nymalen svartpeppar
1 1⁄2 dl hackad färsk basilika
2 msk pressad limejuice
Dryckestips till receptet

Efterrätt
Bakad pumpa med nötter och torkad frukt
Gör så här
Skär av toppen på pumpan och gröp ur kärnorna.
Rosta valnötterna i en stekpanna.
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda valnötter med katrinplommon, russin, aprikoser, socker, salt, stjärnanis, kanel, frön från vaniljstången och honung.
Fyll pumpan med fyllningen, lägg smöret ovanpå och täck pumpan med locket.
Baka i ugnen 1–2 timmar, beroende på pumpans storlek. Det gör inget om pumpan bränns lite i skalet, det viktigaste är att den är mjuk inuti.
Servera med vanilj- eller chokladglass, eller vispad grädde.
ingredienser
4 portioner
1 butternutpumpa
2 msk socker
1⁄2 tsk salt
3 dl valnötter
1 dl torkade katrinplommon
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
2 dl honung
2 msk smör
3 stjärnanisar
1 msk kanel
1 vaniljstång
30 g smör