Trerättersgeneratorn

Toast Skagen

Entrecote med rostad potatis och chimichurri

Gin & Tonic-sorbet med smak av fläder

Förrätt
Toast Skagen
Gör så här
Det sägs att restauranglegendaren Tore Wretman uppfann Toast Skagen. I dag finns det många olika varianter av den goda förrätten, här är receptet på en av de klassiska varianterna.
Grovhacka räkorna och lägg dem i en skål. Rör ner majonnäs, dijonsenap och citronsaft. Hacka dillen, salta och peppra. Smaka av. Låt röran stå och dra under tiden du smörsteker toasten.
Värm upp smöret i en stekpanna tills det får en gyllengul färg, sänk värmen och lägg ner brödskivorna. Stek dem tills de fått en fin färg. Ta upp ur pannan. Lägg brödskivorna på tallrikar och lägg på Skagenröran. Toppa med löjrom eller stenbitsrom, hackad rödlök och garnera med en citronskiva och en dillvippa.
Tips! Toast Skagen går att variera med olika kryddningar och smaksättningar. Prova exempelvis att göra en asiatisk variant med sting genom att byta ut dijonsenapen mot en tsk färsk chili och ett par stänk tabasco, servera med limeklyftor och koriander. Eller smaksätt använt det klassiska receptet men ta bara hälften så mycket majonnäs, tillsätt i stället lite gräddfil, en två matskedar finriven parmesanost och svartpeppar.
ingredienser
4 portioner
400 g räkor, skalade
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap (alternativt 1 tsk riven färsk pepparrot)
2 msk citronsaft salt
vitpeppar, nymalen
salt
4 skivor vitt lantbröd
3 msk smör
dill, finhackad
100 gram löjrom eller röd stenbitsrom
1 liten rödlök, finhackad
4 citronskiva och dillvippor, till garnering
Dryckestips till receptet

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV
En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak
Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Huvudrätt
Entrecote med rostad potatis och chimichurri
Gör så här
Förbered chimichurrin i god tid, gärna en dag innan så smakerna får dra till sig ordentligt. Finhacka paprikan, löken och bladpersiljan. Häll ner i en glasburk, blanda med övriga ingredienser och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut köttet en stund innan du ska laga det, så det inte är kylskåpskallt när du ska steka det.
Halvera potatisen och lägg den i en ugnsform. Häll över 3 msk olivolja, salta och peppra och rör om. Baka potatishalvorna i ugnen i drygt 30 minuter. Vänd på potatisen någon gång under tiden så den får en jämnt bakad yta.
Skölj tomaterna och lägg in dem i samma ugnsform som potatisen ligger i, tio minuter innan potatisen är klar att ta ut.
Värm en stekpanna med 3 msk olivolja. Stek köttet hastigt på hög värme så det får färg. Salta och peppra.
Lägg sedan ner smöret och vitlöksklyftan, sänk värmen till medelvärme och stek ytterligare några minuter under tiden du öser köttet med smöret. Vill du ha entrecoten lite röd inuti, är runt 50 graders innertemperatur lagom.
Låt köttet vila lite i bakplåtspapper och servera sedan med potatisen, tomaterna och chimichurrin.
TIPS! En chimichurri kan göras på många olika sätt. Prova att byta ut hälften av persiljan mot färsk koriander och tillsätt en färsk röd chili. Eller gör en rökig chimichurri med rökt paprikapulver och lite spiskummin.
ingredienser
700 gram entrecote, i skivor
3 msk + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, krossad
ca 400 gram små potatisar
250 gram kvisttomater
havssalt
Chimichurri:
½ röd paprika
1 liten gul lök
2 krukor färsk bladpersilja
2 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 kryddmått chiliflakes
2 msk rödvinsvinäger
1 msk citronsaft
1 kryddmått socker
3–4 klyftor vitlök, finhackade
1 dl olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Dryckestips till receptet

Tommasi Graticcio Appassionato
Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak
Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

MZ Raval by Måns Zelmerlöw
Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!
Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Efterrätt
Gin & Tonic-sorbet med smak av fläder
Gör så här
Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Låt kallna.
Riv skalet på båda citrusfrukterna med ett zestjärn. Se upp så du inte får med något av det vita av skalet.
Pressa ur 5 msk citronsaft och 2 msk limesaft ur citrusfrukterna. Blanda sockerlag, saft och zest av citrusfrukterna med gin samt tonicen. Häll vätskan i en frysbar bunke och frys tills den fått en fast konsistens, drygt 6–8 timmar.
Vispa äggvitan till ett hårt skum. Häll sorbetbladningen i en större bunke och mixa upp den med en stavmixer. Mixa snabbt ner äggvitan.
Frys in sorbeten igen tills den är fast, drygt 6 timmar. Skopa upp i kulor. Servera gärna i urgröpta, frysta citronhalvor.
ingredienser
4-6
3 dl strösocker
3 dl vatten
1 lime
1 citron
1 dl Kyrö Gin
3 dl Tonic Water med flädersmak
1 äggvita