Trerättersgeneratorn

Toast Skagen

Entrecote med rostad potatis och chimichurri

Gin & Tonic-sorbet med smak av fläder

Komponera din 3-rättersmiddag

Lås de maträtter du gillar genom att klicka på bilden.
När du känner dig nöjd scrollar du ner och där hittar du dina recept och vintips.

Förrätt

Toast Skagen

Gör så här

Det sägs att restauranglegendaren Tore Wretman uppfann Toast Skagen. I dag finns det många olika varianter av den goda förrätten, här är receptet på en av de klassiska varianterna. 

Grovhacka räkorna och lägg dem i en skål. Rör ner majonnäs, dijonsenap och citronsaft. Hacka dillen, salta och peppra. Smaka av. Låt röran stå och dra under tiden du smörsteker toasten.

Värm upp smöret i en stekpanna tills det får en gyllengul färg, sänk värmen och lägg ner brödskivorna. Stek dem tills de fått en fin färg. Ta upp ur pannan. Lägg brödskivorna på tallrikar och lägg på Skagenröran. Toppa med löjrom eller stenbitsrom, hackad rödlök och garnera med en citronskiva och en dillvippa. 

Tips! Toast Skagen går att variera med olika kryddningar och smaksättningar. Prova exempelvis att göra en asiatisk variant med sting genom att byta ut dijonsenapen mot en tsk färsk chili och ett par stänk tabasco, servera med limeklyftor och koriander. Eller smaksätt använt det klassiska receptet men ta bara hälften så mycket majonnäs, tillsätt i stället lite gräddfil, en två matskedar finriven parmesanost och svartpeppar. 

ingredienser

4 portioner
400 g räkor, skalade
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap (alternativt 1 tsk riven färsk pepparrot)
2 msk citronsaft salt
vitpeppar, nymalen
salt
4 skivor vitt lantbröd
3 msk smör
dill, finhackad
100 gram löjrom eller röd stenbitsrom
1 liten rödlök, finhackad
4 citronskiva och dillvippor, till garnering

Dryckestips till receptet
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
¡H! Barcelona Sparkling Brut

Nr: 50901, Mousserande vin ,

Läs mer
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Huvudrätt

Entrecote med rostad potatis och chimichurri

Gör så här

Förbered chimichurrin i god tid, gärna en dag innan så smakerna får dra till sig ordentligt. Finhacka paprikan, löken och bladpersiljan. Häll ner i en glasburk, blanda med övriga ingredienser och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut köttet en stund innan du ska laga det, så det inte är kylskåpskallt när du ska steka det.

Halvera potatisen och lägg den i en ugnsform. Häll över 3 msk olivolja, salta och peppra och rör om. Baka potatishalvorna i ugnen i drygt 30 minuter. Vänd på potatisen någon gång under tiden så den får en jämnt bakad yta.

Skölj tomaterna och lägg in dem i samma ugnsform som potatisen ligger i, tio minuter innan potatisen är klar att ta ut.

Värm en stekpanna med 3 msk olivolja. Stek köttet hastigt på hög värme så det får färg. Salta och peppra.

Lägg sedan ner smöret och vitlöksklyftan, sänk värmen till medelvärme och stek ytterligare några minuter under tiden du öser köttet med smöret. Vill du ha entrecoten lite röd inuti, är runt 50 graders innertemperatur lagom.

Låt köttet vila lite i bakplåtspapper och servera sedan med potatisen, tomaterna och chimichurrin.

TIPS! En chimichurri kan göras på många olika sätt. Prova att byta ut hälften av persiljan mot färsk koriander och tillsätt en färsk röd chili. Eller gör en rökig chimichurri med rökt paprikapulver och lite spiskummin. 

ingredienser

700 gram entrecote, i skivor
3 msk + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, krossad
ca 400 gram små potatisar
250 gram kvisttomater
havssalt

Chimichurri:
½ röd paprika
1 liten gul lök
2 krukor färsk bladpersilja
2 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 kryddmått chiliflakes
2 msk rödvinsvinäger
1 msk citronsaft
1 kryddmått socker
3–4 klyftor vitlök, finhackade
1 dl olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar

Dryckestips till receptet
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
MZ Raval by Måns Zelmerlöw

Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!

Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Efterrätt

Gin & Tonic-sorbet med smak av fläder

Gör så här

Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Låt kallna.

Riv skalet på båda citrusfrukterna med ett zestjärn. Se upp så du inte får med något av det vita av skalet.

Pressa ur 5 msk citronsaft och 2 msk limesaft ur citrusfrukterna. Blanda sockerlag, saft och zest av citrusfrukterna med gin samt tonicen. Häll vätskan i en frysbar bunke och frys tills den fått en fast konsistens, drygt 6–8 timmar.

Vispa äggvitan till ett hårt skum. Häll sorbetbladningen i en större bunke och mixa upp den med en stavmixer. Mixa snabbt ner äggvitan.

Frys in sorbeten igen tills den är fast, drygt 6 timmar. Skopa upp i kulor. Servera gärna i urgröpta, frysta citronhalvor.

ingredienser

4-6

3 dl strösocker
3 dl vatten
1 lime
1 citron
1 dl Kyrö Gin
3 dl Tonic Water med flädersmak
1 äggvita

Dryckestips till receptet
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!