Trerättersgeneratorn

Råbiff på reninnanlår

Röding med ljummen sallad

Tartelett med färskostkräm, vispgrädde och marmelad

Komponera din 3-rättersmiddag

Lås de maträtter du gillar genom att klicka på bilden.
När du känner dig nöjd scrollar du ner och där hittar du dina recept och vintips.

Förrätt

Råbiff på reninnanlår

Gör så här

Börja med att pickla kantarellerna. Koka upp samtliga ingredienser förutom kantarellerna. Rensa svampen och riv i mindre bitar. Lägg kantarellerna i en lufttät burk och häll över lagen. Låt stå i minst 30 minuter.

Blanda alla ingredienser till misomajonnäsen förutom oljan i en hög cylinderformad behållare. Vispa fluffigt. Häll försiktigt i oljan under kraftig vispning. Smaka av med salt och förvara majonnäsen i kylskåpet.

Skala kålrabbin och skär i små kuber eller stickor, lägg i isvatten medan köttet förbereds. Skär köttet i små kuber och lägg i en skål. Tillsätt salt, peppar, risvinäger och olivolja. Rör om och låt stå i kylskåp cirka 15 minuter.

Fördela köttet på fyra tallrikar. Klicka ut lite majonnäs, fördela den picklade svampen och kålrabbin. Avsluta med att strö över krutonger och sesamfrön.

ingredienser

4

RÅBIFF

350 g reninnanlår
cirka 60 g krutonger av valfri sort
cirka 150 g kålrabbi
2 msk risvinäger
1–2 msk olivolja
2 msk rostade sesamfrön
salt och peppar

PICKLADE KANTARELLER

cirka 30 små kantareller
3 dl vatten
1 1⁄2 dl strösocker
1 1⁄2 dl ättika
2 tsk salt

MISOMAJONNÄS

1 ägg
2 msk misopasta (ljus)
2 tsk risvin (eller mirin)
1 msk japansk soja
3 krm salt
2 tsk citronsaft
2 dl neutral rapsolja

Dryckestips till receptet
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Chianti Classico Riserva DOCG Famiglia Zingarelli 2019

Nr: 5827001, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Huvudrätt

Röding med ljummen sallad

Gör så här

Koka upp rikligt saltat vatten. Lägg i samtliga grönsaker till salladen och koka i cirka två minuter. Häll av i ett durkslag, spola under kallt vatten tills grönsakerna är ljumma och lägg i en skål.

Rör ihop allt till dressingen, smaka av med salt och dressa salladen. Låt stå tills det är dags för servering.

Sätt ugnen på 150 grader. Salta rödingfiléerna och lägg på en ugnsplåt med skinnsidan uppåt. Tillaga i ugn i cirka 10 minuter till en innertemperatur på 45 grader.

Koka upp grädden ihop med dashibuljongen. Låt puttra på medelvärme tills halva mängden är kvar och avsluta med att pressa över citron. Smaka av med salt. Mixa såsen med en stavmixer så ett skum bildas. Dra försiktigt av skinnet på fisken och servera med den skummade såsen samt ljummen sallad.

ingredienser

4

600 g rödingfilé

SALLAD

200 g broccolini
150 g sockerärtor
150 g bukettblomkål (eller vanlig)
salt

DRESSING TILL SALLADEN

3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk björkbladssirap (eller honung)
1 msk citronjuice
salt

SÅS TILL FISKEN

4 dl vispgrädde
1 påse dashi buljongpulver (5 g)
1⁄2 citron
salt

Dryckestips till receptet
Tommasi Adorato Appassionato

Torrt och fruktigt vitt vin till skaldjur

Nr: 2147, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Pazo de San Mauro 2022

Nr: 72096, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Efterrätt

Tartelett med färskostkräm, vispgrädde och marmelad

Gör så här

Skär äpplet i små tärningar, gärna lika små som blåbären. Koka upp samtliga ingredienser till marmeladen och låt sjuda i 10 minuter, rör om då och då. Häll över i en lufttät burk.

Blanda ihop samtliga ingredienser till mördegen, låt vila i kylen i 30 minuter. Ta ut degen och dela i åtta bollar. Platta ut bollarna och tryck ut degen i tartelettformar ända upp till kanten. Ställ in formarna i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i mitten av ugnen i cirka 12–15 minuter. Ta utoch låt svalna.

Vispa färskosten pösig i cirka 5 minuter. Tillsätt grädde och vispa ytterligare 5 minuter.

Dela vindruvorna i tre skivor, bränn på med gasbrännare eller i en torr varm panna till en sotad yta.

Montera tarteletterna: Lägg en matsked marmelad i botten och sedan en matsked ostkräm på marmeladen. Toppa med sotade vindruvor.

ingredienser

4

MARMELAD

2 dl blåbär
1 grönt äpple
1 1⁄2 dl syltsocker med pektin
1 msk vaniljpasta eller 1 vaniljstång
1 tsk malen kardemumma

MÖRDEG

50 g smör
3 msk florsocker
1 1⁄4 vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

FÄRSKOSTKRÄM

1 dl vispgrädde
150 g färskost
10 st. mörka vindruvor till garnering

Dryckestips till receptet
Black Tower Organic White Bubbly

Ekologisk, vegansk och hållbar!

Nr: 72350, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Organic Pink Bubbly

Ekologisk, vegansk och hållbar!

Nr: 6508, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Nr: 74558, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!