Trerättersgeneratorn
Grillad sparris med getfärskost, aprikoser och valnötter
Bondbönor med bacon och koriander
Karamellpudding med färskost
Förrätt
Grillad sparris med getfärskost, aprikoser och valnötter
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader. Rosta valnötterna på en plåt i ugnen i 15 minuter.
Blanda aprikoser, persilja, silver- lök och rostade valnötter och smaksätt med 2–3 matskedar olivolja samt salt efter smak.
Vänd runt sparrisen i smör, spiskummin och salt. Grilla sparrisen tills den har fått fin färg, cirka 3–4 minuter beroende på tjocklek.
Värm försiktigt färskosten i en kastrull på svag värme om den är hård och smeta sedan ut osten på en tallrik. Lägg över sparrisen och toppa med aprikos- och valnötsblandning.
ingredienser
4
1 knippe grön sparris
2 msk smör
1 tsk spiskummin
30 g valnötter, grovt krossade
30 g torkade aprikoser, tärnade
1 dl hackad bladpersilja
1 liten silverlök, finhackad
100 g getfärskost olivolja
salt
Dryckestips till receptet
Huvudrätt
Bondbönor med bacon och koriander
Gör så här
Tina bondbönorna innan du ska tillaga dem. Värm olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Lägg i baconbitarna och stek tills de är knapriga. Ta sedan upp dem och lägg dem åt sidan på ett fat.
Lägg löken i fettet du stekt baconbitarna i, stek tills löken blivit mjuk och lägg sedan i vitlöken. Stek försiktigt i drygt 1 minut (bränn inte vitlöken), lägg sedan i bönorna och häll på vattnet. Lägg i lagerblad, salta och häll i det vita vinet. Sjud under lock tills bönorna är mjuka, cirka 8–10 minuter.
Lägg ner de förstekta baconbitarna och krydda med svartpeppar. Rör försiktigt ner koriandern. Ta av från värmen och servera gärna med ett gott bröd.
I Portugal använder man ofta koriander i matlagningen. Kryddan kan vara en utmaning när det kommer till vin, men Ramos Elegant White, som har en fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och citrus, matchar koriandersmaken väl.
ingredienser
4
500 gram frysta bondbönor 1 msk olivolja
30 gram tärnat bacon (eller två skivor bacon)
1 hackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1⁄2 dl vatten
1 litet lagerblad
1 msk vitt torrt vin, exempelvis Ramos Elegant White
1⁄2 kruka hackad färsk koriander
flingsalt
nymald svartpeppar
Dryckestips till receptet
Efterrätt
Karamellpudding med färskost
Gör så här
Mixa alla ingredienser till flansmeten i en hög bunke eller skål med mixerstav. Försök hålla mixerhuvudet i botten på bunken för att undvika mycket skum på ytan.
Ställ fram portionsformarna och en större form till vattenbad innan du kokar karamellen. Det kan vara bra att lägga ett tidningspapper eller en liten trasa i vattenbadet så att formarna står still. Koka upp 1 liter vatten till vattenbad.
Blanda socker och 1⁄2 dl vatten till karamellen i en kastrull och koka utan omrörning till en mörk men inte bränd karamell. Ta av från plattan när du är nöjd med fär-gen och slå i 2 matskedar vatten så blir den inte mörkare. Häll upp karamellen i portionsformarna så att den täcker botten. Låt svalna så att karamellen blir hård.
Sätt ugnen på 125 grader. Ställ portionsformarna i den större formen för vattenbadet och häll flansmeten i portionsformarna.
Häll det varma vattnet i den större formen så att det når upp till halva portionsformarna. Täck med värmetålig plast- eller ugnsfolie.
Baka mitt i ugnen cirka 1 timme om du har små formar och 1,5–2 timmar om du har en stor. Känn efter när smeten är klar; den ska dallra men ha satt sig i mitten. Ta ut formarna ur ugnen, kyl i ett kallt vattenbad och ställ i kylen.
Puddingen går att äta när den har kallnat, men kan du vänta smälter karamellen och bildar mer sås efter ett par dagar.
ingredienser
8 portionsformar eller 1 avlång sockerkaksform på 1 1⁄2 liter
Flan
250 g queso de mató eller ricotta
3 1⁄2 dl standardmjölk
1 1⁄2 dl vispgrädde
3 ägg
3 äggulor
1 dl strösocker
1 liten nypa salt
Karamell
2 dl strösocker
1⁄2 dl + 2 msk vatten