
Tillaga hel oxfilé i ugn
Vill du bjuda på ett riktigt gott, smakrikt och mört kött till helgens middag? Då är oxfilé en storfavorit som alltid går hem. Oxfilé är ett mycket fint kött som kan tillagas på många olika sätt och som passar de absolut flesta. Genom att tillaga köttet på mycket låg temperatur får du också en jämnare genomstekning och en måltid som är mer professionellt förberedd.
Den bästa oxfilén får du om du låter köttet ta riktigt lång tid på sig och tillagar det på så låg temperatur som möjligt. Hel oxfilé i ugn är ett kraftfullt kött som kräver många timmar. Därför bör du förbereda och sätta in det redan på morgonen om du ska servera det under middagstid eller kväll. Oftast tar det mycket längre tid än man har tänkt sig, men å andra sidan får du också ett kött som är helt perfekt och där du slipper otrevligt blod på tallrikarna.
Så tillagar du hel oxfilé i ugn på bästa sätt
Vill du tillaga hel oxfilé i ugn med låg temperatur har vi tagit fram en mycket smidig och lätt guide som du kan använda dig av. Guiden kan förvisso se ganska lång ut, men stegen är enkla att ta sig igenom och samtidigt svåra att misslyckas med.
Steg 1: Sätt på ugnen
För att du ska kunna tillaga din oxfilé behöver ugnen ha uppnått optimal temperatur. Ditt kött kommer bli som bäst om det får tillagas på 55-100 grader och under loppet av cirka 1-8 timmar beroende på vad det är för resultat du vill ha, köttets tjocklek och vilken ugnstemperatur du väljer. Har du en varmluftsugn brukar stektiden förkortas. Är du orolig för att det blir fel kan du sänka 20-25 grader ytterligare för varmluft (dock ej under 55 grader). Använd en köttermometer.
Steg 2: Bind ihop oxfilén
Med hjälp av ett hushållssnöre kan du binda ihop din oxfilé. Genom att binda köttet säkerställer du att det tillagas jämnare och att det får en finare form. Den bästa formen lyckas du med genom att först skära bort den lite smalare biten och därefter binda ihop den med den tjockare. Du kan också vika upp och ihop den om du tycker det är lättare.
Steg 3: Krydda, stek och tillaga
När du bundit ihop köttet ska du salta och peppra. Se till att inte snåla och hetta samtidigt upp en stekpanna med smör. Stek sedan köttet på alla sidor för en knaprigare och finare yta, samt för att förhindra att köttet inte saftar lika mycket. Sätt därefter in köttet i ugnen och låt det tillagas. Ju längre tid du har köttet inne, desto mer välstekt kommer det också att bli. Använd gärna ljummet vatten eller steksky för att ösa köttet. När köttet är klart och har nått önskad innertemperatur tar du ut det och låter det vila innan du skär upp och serverar.
Tips! Om du ska servera köttet senare under dagen (eller till och med dagen efter) kan du hetta upp ugnen till 200 grader strax innan servering – tillaga i cirka 5 minuter på fram- och baksida.