Huvudrätt
Risotto med rostad pumpa
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) eller 175 grader (varmluftsugn). Skala pumpan med potatisskalare och dela den mitt itu. Gröp ur kärnorna och skär köttet i kuber, cirka 2 x 2 centimeter. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och ringla över lite olivolja. Salta lätt. Rosta i ugnen tills pumpan är mjuk, cirka 25 minuter. Lägg över folie om det börjar bli bränt. Låt svalna lite och lägg sedan pumpan i en matberedare eller använd stavmixer och mixa till
en puré. Späd gärna med några matskedar varm buljong.
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs i olja i en stor vid gryta utan att den får färg. Tillsätt riset och låt det hastigt fräsa med och bli blankt. Häll i vinet och låt sjuda tills det ångat bort. Späd med varm buljong, lite i taget. Låt den koka in innan du häller på mer och reglera värmen så att risotton sjuder sakta. Rör hela tiden. Risotton ska vara lös och krämig och ha lite tuggmotstånd kvar. Det tar cirka 25 minuter beroende på rissort.
Vänd i pumpapurén och den rivna osten och låt allt bli varmt. Smaka av med lite salt och nymald peppar. Risotton ska vara lös och inte stabbig. Späd med mer buljong om den tjocknar.
Hetta upp smöret till den stekta salvian tills det doftar nötigt. Stek salviabladen mycket hastigt tills de blir krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Stek valnötterna i smöret på medelvärme i samma panna, cirka 1–2 minuter. Blanda i honung och skaka om. Strö på flingsalt och ta upp nötterna och lägg på ett fat. Bryt kittosten i lika många bitar som gäster.
Fördela den varma risotton i låga skålar och toppa med kittosten samt valnötter och salvia.
ingredienser
4-6
ROSTAD PUMPAPURÉ
700 g butternutpumpa
2 msk raps- eller olivolja
flingsalt
RISOTTO
2 1⁄2 dl arborioris
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk raps- eller olivolja
2 dl vitt vin
ca 12 dl varm kycklingbuljong, gärna hemgjord, se recept på sidan 7
1 dl riven lagrad ost (gärna över- bliven ostkant)
200 g kittost, t.ex. langres eller taleggio
salt och nymald svartpeppar
STEKT SALVIA
1⁄2 kruka salvia, bladen
3 msk smör
HONUNGSSTEKTA VALNÖTTER
50 g valnötskärnor
1 msk smör
1 msk honung
2 nypor flingsalt