Sprit

Fjäre Klassisk Akvavit

5115902
Kort fakta
  • Ursprung: Sverige, Halland
  • Producent: Fieruaas Distillery
  • Alkoholhalt: 40,0%
  • Apertif
  • Avec
  • Mingel
Mer fakta

Namnet akvavit kommer ifrån det latinska ordet aqua vitae som kan översättas till Livets vatten. Akvavit är ett brännvin som kryddats med antingen dill eller kummin. FJÄRE Klassisk Akvavit är som namnet säger en klassisk akvavit men har en modern och kryddig smak.

Fjäre Akvavit – The story
Berättat av Michael Zachrisson, receptläsare, kryddsättare och destillatör:

Akvavit har alltid varit en dryck som fascinerat mig. Både vad det gäller historik, ursprung och de olika kryddningarna. Under vår tillverkning av Fjäre gin där det ingår flera örter och kryddor som historiskt använts som smaksättning av akvavit så slog det mig att varför inte prova och se om vi kan göra en god akvavit. Efter en hel del testblandningar hittade jag en gammal receptbok i bokhyllan som var skriven långt tillbaka av en avlägsen släkting, Albert Sandklef, känd som chef för Varbergs Museum i Halland där den medeltida bockstensmannen förvarades under Alberts översyn. Åter till receptboken ”Trettio sorter kryddat brännvin och tre nya” som han skrev efter många resor och intervjuer och berättelser runt om på gårdarna i Halland från 1910-talet och några årtionden därefter.

Jag tyckte det kunde vara intressant att återskapa lite från några av dessa recept, som dessutom var nedtecknade av Albert, från besöken på Halländska gårdar inte långt från vårt destilleri. Sakta växte vårt recept fram som vi är mycket stolta över att kalla FJÄRE Klassisk Akvavit. En akvavit där huvudkryddan är kummin i en finstämd orkester av koriander och fänkål samt eventuellt några fler hemliga kryddor som man kanske kan utläsa i Alberts receptbok, om man nu kan hitta den på något stadsbibliotek eller på en dammig hylla i någon gammal gård i Halland…

Om Producenten

Fieruaas Distillery ligger vid havet i Fjärås i Kungsbacka kommun, Halland. Destilleriet ägs och drivs av far och son Michael och Jacob Zachrisson och startade under 2019. Idén om ett eget destilleri har dock funnits i årtionden.

Michael har en gedigen karriär bakom sig i vin- och spritbolag och har representerat en rad stora internationella spritvarumärken. Men efter 30 år av tjänsteresor och välskräddade kostymer fick drömmen om ett eget hanverksdestilleri bli verklighet.

Jacob, 25 år idag, började redan som 17-åring att jobba extra med sin pappa och har bland annat tagit en stor roll som smakutvecklare.

Genom åren har Jacob utvecklat en bred kunnighet och näsa för både doft, smak och design. Han har även själv tagit fram och lanserat både tonic och cider som fått bra genomslag på den svenska marknaden.

Fieruaas Distillery använder i största möjligaste mån närodlade råvaror till sina produkter.

 

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!