laxfile sous vide recept

Recept på laxfile i sous vide

Sous vide är en tillagningsmetod som säkerställer att du alltid får en saftig och mör lax. ”Sous vide” betyder vakuumpacka på franska och översätts ordagrant till ”under vakuum”. Du får metoden namn genom att vakuumpacka maten och sedan tillaga den i ett uppvärmt vattenbad. Med detta recept får du allt du behöver för att göra din absolut bästa laxfile i sous vide. Förhoppningsvis förändrar det ditt synsätt på laxtillagning, precis som det har för oss. Säg hejdå till torr lax och välkomna en saftig och mör laxbit.

Två sous vide metoder att använda i ditt laxfile recept

När du använder sous vide-metoden uppnår du samma temperatur både inuti och utanpå maten. Följaktligen kan du tillaga insidan till den temperatur du önskar utan att utsidan blir överkokt. Metoden ger dig saftigare och mörare mat. Till exempel, när du tillagar annat kött, kan du låta köttet koka under en längre tid på låg temperatur för att få det riktigt mört.

När du tillagar enligt sous vide-metoden är det viktigt att förpacka maten i en lufttät påse eller behållare. Det finns två vanliga tekniker att göra detta på, vakuumförsegling eller vattenstängningsmetoden.

Vattenstängningsmetoden

Vattenstängningsmetoden innebär att du först lägger din mat och marinader i en sous vide-påse. Sänk sedan ner påsen i en behållare med vatten, så kommer trycket tvinga ur all luft ur påsen. Stäng igen påsen och sänk ner den helt i vattnet.

Vakuumförsegling

Vid vakuumförsegling behöver du ha en vakumförpackare. En vakaumförpackare stänger påsen och tvingar ur all luft som annars kommer i kontakt med laxfilén.

Fryst eller färsk lax

Vilken typ av lax du väljer att använda är helt upp till dig. Vildfångad lax tenderar att smaka mer. Använder du dig av fryst lax är det bara att förpacka om den i en sous vide-påse (dessa tål högre temperaturer). Är laxen fryst när du påbörjar tillagningen lägger du bara till ytterligare 30 minuter på tiden.

Sous vide temperaturer för lax

  • Mjuk, smörig och saftig tillagas på 46°C
  • Lätt flagnande, mjuk och saftig tillagas på 52°C
  • Fast, flagnande och saftig tillagas på 55°C

Recept på mör och saftig laxfile i sous vide

Förberedelse

  1. Ställ in din sous vide-maskin eller ditt vattenbad på önskad grad enligt ovan. Krydda sedan laxen med salt och peppar (eller valfria kryddor) efter smak.
  2. Lägg laxen i en sous vide-påse och avlägsna luften och förslut.
  3. Tillaga laxen i 45 minuter eller i 75 minuter om laxen var fryst.

Efterarbete

Ta försiktigt upp påsen ur sous vide-badet. Öppna sedan påsen och klappa den torr med hushållspapper. Smaksätt därefter gärna lite ytterligare med krydda om så önskas. Servera direkt med valfria tillbehör, eller stek för att få en fin stekyta.

Stekning

  1. Värm en stekpanna på hög grad och tillsätt olja och lite smör.
  2. Bryn laxen med skinnsidan nedåt i ca 1 minuter.
  3. Vänd laxen och stek ytterligare 1 minut.
  4. Ta upp och servera med valfria tillbehör.

Stekning är valfritt. Laxen är färdig när den tas ut från sous vide-badet, men många av oss gillar en fin stekyta på fisken. Lycka till med din nästa måltid!

Kombinera mat och dryck

Till laxfilé tillagad i sous vide passar friska och fruktiga vita viner som Chardonnay eller Sauvignon Blanc, vilka kompletterar laxens milda smak. Ett lättare rött vin, som Pinot Noir, kan också vara ett utmärkt val för denna delikata fiskrätt. Med det sagt beror dock valet av vin på vad du väljer att servera tillsammans med laxfilén.

Annons:
Relaterade drycker
Chablis l'Eglantière

Ett torrt, friskt och fruktigt vin med ren, fräsch frukt och lång, elegant eftersmak.

Nr: 73943, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Baciorosa Appassionato

Ett friskt och fruktigt rosé

Nr: 7243301, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Arc-en-Ciel Rosé

I praktisk 1-litersförpackning!

Nr: 5056901, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!