Hur väljer man vin till ostbrickan?
Rött, vitt eller rosé? Kraftigt eller lätt? Lisa Jildén, marknadskommunikatör på Hermansson & Co, ger sina bästa tips för en lyckad ostbricka.
Ska man låta vinet eller ostarna styra?
– Jag skulle säkert ha valt vinet först men de flesta har sina favoritostar och vill välja ett vin som passar till just dem. Låt till exempel sött möta sött och syrligt möta syrligt. Det är också roligt med en ostbricka med en blandning av många olika ostar. Så titta på vilka ostar och även vilka tillbehör du vill ha och våga laborera lite med smakerna. Tänk efter, drick lite av vinet och prova. Salta tillbehör gör också ostbrickan mer vinvänlig. Det kan bli smakexplosioner.
Finns det några enkla regler som begränsar urvalet av vin?
– Ett sötare vin passar till all typ av ost men speciellt bra till grönmögelostar som roquefort, gorgonzola och Stilton. Och våga välj ett sötare vin än du normalt brukar dricka. Även ett mousserande vin, som champagne, passar jättefint till ost generellt. På grund av den höga syran passar mousserande vin speciellt bra till ostar med matchande hög syra, som färskostar, getostar och fårostar. Ett fruktigt vitt vin utan ek passar också bra till ost. Det passar speciellt bra till kittostar och vitmögelostar som camembert, som kan ha en stark doft men mildare smak. Men även ett portvin eller ett sötare dessertvin passar i allmänhet bra till de flesta ostar.
Många tänker rött vin när de tänker ost – är det helt fel?
– Inte nödvändigtvis. Rödviner som är för strama och tanninrika bör man välja bort. Välj istället ett vin med mjukare tanniner och en del restsötma. Och matcha gärna det med kraftiga, lite salta ostar som grönmögelostar, eller smakstarka och lite salta hårdostar och lagrade alpostar som gruyère och comté. Ett bra val av rödvin är till exempel en amarone, som är torr och kraftfull men med sötma från mycket torkad frukt, eller en lite mildare ripasso, som fått jäsa tillsammans med skalresterna från amaronetillverkningen. Ett lagrat Riojavin med mjuka tanniner fungerar också bra. Men jag skulle inte välja en ung cabernet sauvignon till ostbrickan.
