Smaker från hela världen – hemma hos Sofia
Matkreatören Sofia Henriksson har alltid älskat att resa. Men när hon inte har möjlighet att åka bort tar hon sig till sina favoritländer med hjälp av smaker.
Sofia Henriksson
Gör: Matkreatör och kokboksförfattare
Aktuell med: Tävlar under hösten i tv-programmet Decenniets Mästerkock, på tv4.
Matprofilen Sofia Henriksson är känd som 2020 års vinnare av Sveriges Mästerkock. Hon är dessutom med i jubileumsversionen som visas på tv4 under hösten, för att fira att tv-programmet fyller tio år. I den rafflande specialomgången tävlar Sofia mot sju av de andra vinnarna i Decenniets Mästerkock.
Sofia har alltid haft en stor passion för mat – och resor. Hon är en berest globetrotter, över 50 länder står på hennes lista över besökta platser i världen. Sofia är dessutom delvis uppvuxen i Spanien, så det är inte så konstigt att hon fallit pladask för det latinska köket. I dag ska hon bjuda på några av sina favoriter från Peru och Mexiko, och faktiskt blir det en helt vegetarisk festmåltid.
– Jag är inte vegetarian men älskar grön mat, ofta kommer jag på mig själv med att ha komponerat en vegomeny utan att jag ens tänkt på det, säger Sofia och droppar ner lite chilistark mexikansk valentinasås i en skål med majonnäs.
När matlagningsfrälsta Sofia tog hem vinsten i årets omgång av Sveriges Mästerkock, hade hon dock två helt andra karriärer på gång, som professionell tv-spelstestare, och som journalist.
– Jag hade bott i Madrid i ett halvår och jobbat på ett företag som utvecklar dataspel, ett drömjobb för någon som alltid älskat att tävla och spela, skrattar Sofia. Men hade nyligen flyttat hem för ett jobb på Sveriges Radio.
Hösten 2018 tog Sofia tjänstledigt ett halvår, för att på egen hand utforska Syd- och Centralamerika. Under resan samlade hon på sig massor av inhemska recept i sin anteckningsbok, bland annat från Mexiko, Guatemala, Colombia och Peru.
– Oftast hyrde jag ett rum hemma hos helt vanliga familjer, och lagade mat och åt tillsammans med dem. På så vis fick jag en hel drös med lokala recept med mig hem.
Att hänga i köken på resan visade sig vara ett tilltag som skulle resultera i något oväntat – en egen kokbok. Men det visste Sofia inte när hon traskade runt på matmarknader i Mexiko och lagade mat med nyfunna vänner i deras kök.
Dagen efter Sofia kommit hem såg hon att tv-programmet Sveriges Mästerkock sökte deltagare och skickade in en ansökan på vinst och förlust. Ett beslut hon är i dag är väldigt tacksam för. Nu jobbar Sofia med mat på heltid, bland annat som konceptutvecklare av menyer för olika restauranger, och som kock på privata event. Hon har dessutom gett ut en egen kokbok: ”Always Hungry”.
I den bjuder hon bland annat på recepten hon samlade på sig under sin backpackresa – och en hel drös andra rätter hon provat under sina resor världen över. Just nu är dock basen för Sofia hemma i Sverige, av naturliga orsaker. Pandemin har, precis som för många andra, för tillfället satt stopp för hennes resande. Så, vad gör hon när längtan efter andra länder blir extra stark?
– Man kan ju faktiskt temporärt förflytta sig till andra länder med hjälp av deras mat, tipsar Sofia. I min familj brukar vi ofta löpa hela linan ut, och köra ett tema. Kanske lagar vi rysk mat, som blinier eller piroger och spelar rysk musik. Eller så kör vi japanskt tema och gör goda gyozas tillsammans.
Men i dag är det alltså ett hopkok av mexikanska och peruanska influenser på gång i Sofias nyrenoverade kök på Kungsholmen i Stockholm. Det blir bland annat elotes – färska majskolvar med en god kryddblandning –klassisk street food i Mexiko.
– Där grillas majskolvarna ofta ovanpå eld. Men det går också bra att baka dem i ugnen, tipsar Sofia.
Sofia har även gjort en annan klassisk mexikansk rätt, carnitas, som traditionellt görs av fläskkött som får marineras och långkokas, till exempel i öl eller coca-cola. Sofia har dock gjort en vegovariant – på svamp. De mexikanska specialiteterna får sällskap av en peruansk klassiker, ceviche. Vit fisk som får marineras i leche de tigre – en kall sås gjord på bland annat lime, vitlök, socker och ingefära, med ett härligt sting från grön chili.
– Peru är ett av mina favoritkök, säger Sofia. Ett riktigt matmecka!
Att blanda olika plockrätter från olika länder är inget problem tycker Sofia, det blir bara en rolig twist att ha representanter från olika kök på middagsbordet när du bjuder gäster. Sedan kan alla förse sig med vad de vill ha.
– Var jag än har rest har jag sett människor som samlas kring ett bord för att äta ihop.