Vitt vin

Ramos Elegant White

79034

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Kort fakta
 • Druvor: 80% fernão pires, 10% arinto, 5% tália och 5% trincadeira das pratas
 • Ursprung: Portugal, Vinho Regional Tejo
 • Producent: J. Portugal Ramos Vinhos SA
 • Årgång: 2022
 • Alkoholhalt: 12,5%
 • Restsocker: 4 g/l
 • Syra: 5,5 g/l
 • Fruktsyra:
 • Sötma:
 • Fyllighet:
 • Fågel
 • Fisk
 • Skaldjur
 • Vegetarisk
Mer fakta

Klar ljusgul färg. Friskt och fruktigt torrt vin med inslag av tropisk frukt, citrus och mineral. Långt avslut. Äntligen har lovordade och prisade Ramos Reserva fått ett vit motsvarighet: Ramos Elegant White. Bakom den nya vita boxen står João Portugal Ramos – den prisbelönte vinmakaren bakom många portugisiska lanseringar och en förgrundsfigur inom portugisisk vinnäring.

Om Producenten

I över trettio år har João Portugal Ramos varit känd som Portugals kanske främsta vinmakare och som mannen som drev på arbetet med att förnya Portugals vinnäring. I mitten på 1990-talet utsågs han hela tre gånger, till årets vinmakare i Portugal. Även i Sverige har João Portugal Ramos rönt stor uppskattning och stundtals beskrivits som ”demonproducent”. Både 1999 och 2004 utsåg Sveriges vinskribenter honom till årets vinmakare och år 2006 fick han utmärkelsen Årets trotjänare”.

Recensioner

“FYND! På senare år har istället Ramos rödvinsbox blivit en återkommande favorit hos såväl landets vinkritiker som i en strid ström av boxköpare. Att senhor Ramos även behärskar det vita vinets finesser till fullo visar han här med all önskvärd tydlighet i en ursprungsfokuserad blend av fyra portugisiska druvsorter där Fernão Pires spelar huvudrollen. Nu är inte druvkompositionen det avgörande, utan den friska, fruktiga smaken och den lika fräscha, välgörande och matvänliga smaken. Summa summarum ett utmärkt budgetvin som jag inte tvekar att utnämna till en av Systemets bästa vita boxar!”

Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, Juli 2022

Recensioner

“Bra köp! Har man Portugal som mellannamn kan man förstå att landet ligger varmt om hjärtat – och det är med stolthet som Ramos också vill låta vinerna smaka av sitt ursprung. Doften här har lite blommiga drag och vinet är friskt med toner av gröna äpplen, stjärnfrukt, citrus, örter och en pikant lite skalbesk finish som av grapefrukt. En hit till sommarens lättare, eleganta rätter som grillade firren och skaldjurssalladerna? Oh, yes!”

Elin Börjesson, Vinbörsen, Juli 2022

Recensioner

“Fruktighet som drar åt päron, honungsmelon och färsk citrus. Matchas med en bra friskhet. Passar till exempelvis pasta med vitlöksfrästa räkor. Vinet är producerat av lokala, portugisiska druvsorter som sätter en personlig prägel.”

Gunilla UHltgren Karell, Allers

Recensioner

“Fruktigt och fräscht vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos. Lokala druvor används som ger vinet sin karaktär. Härliga inslag av gråpäron, vit persika, gröna äpplen, grapefrukt och en kvist gröna örter.”

Fredrik Schelin, Aftonbladet Mat & Vin

Recensioner

“Höstens bästa box! Fruktigt med liten blommig och örtig känsla. Trevligt i sin lätta, friska stil. Gärna till en skaldjurssallad.”

Gunilla Hultgren Karell, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

Recensioner

“5/5 poäng! Ramos Elegant White – ett fyndmässigt & högst personligt vitt från Portugal. Här möts vi av en generös och ungdomlig doft där honungsslöjade tropiska frukter såsom mango och papaya backas upp av orange citrus och kryddaromatiska inslag. Fruktig smak med krämig textur där fernão pires-druvan visar upp sin karaktär medan arinto skänker fräschör i form av alert syra. Solig smak men ändå gulrfruktigt stram och med citrusfräschör i det kryddigt rena avslutet. Ett charmant, rättframt och personligt vitt som vågar gå sin egen väg. Fynd dessutom beaktat priset!”

Boxtoppen, September 2022

Recensioner

“Fynd! Lättsam och fräsch smak med drag av aprikoser, vita blommor, citron och örter. En ung, frisk fruktsyra ger fin skjuts i smaken. Det här är ett personligt vin med tydlig vårkänsla. Utmärkt till bufféer när många smaker ska matchas, särskilt gott till sallader, milda ostar, rökt lax, räkor. Producenten till vinet inger förtroende. Det är João Portugal Ramos (passande namn!) som verkat som ledande vinmakare i över trettio år och som ständigt visar prov på att få fram viner med personlig profil och alltid prisvärda. ”

Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen Februari 2023

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!